Annons

Osäkert läge för USA:s ekonomi

Det står och väger i amerikansk ekonomi. Om nästa steg blir en höjning eller sänkning av styrräntan avgörs av inkommande data, deklarerar Fed-ledamoten Charles L Evans i ett tal på en konferens i Stockholm.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2019
Vänta och se, är läget just nu vad gäller USA:s styrränta enligt Charles Evans, ledamot i direktionen för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild
Vänta och se, är läget just nu vad gäller USA:s styrränta enligt Charles Evans, ledamot i direktionen för USA:s centralbank Federal Reserve. ArkivbildFoto: Joakiim Goksör / TT

Utsikterna ser goda ut för tillväxt i USA, men inflationstrycket har minskat och det finns många risker och osäkerhetsfaktorer, enligt Charles L Evans, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala kontor i Chicago.

– Kärninflationen har backat till relativt låga nivåer under de senaste tre månaderna, säger han i ett tal i Stockholm.

Annons

Nedgången för inflationen i USA inleddes i december och den så kallade kärninflationen ligger nu bara marginellt över 1,5 procent, vilket kan jämföras med målnivån på 2 procent.

Nära potentialen

Evans, en av de röstande medlemmarna i Federal Reserves räntekommitté, är på fredagen dragplåster på en konferens i Stockholm arrangerad av Swedbank och Riksbanken i samarbete med den amerikanska näringslivsorganisationen National Association for Business Economics (NABE).

Tillväxten 2019 ser enligt Evans ut att hamna lägre än fjolårets 3 procent, vilket är väsentligt högre än landets långsiktiga tillväxtpotential på strax under 2 procent. Han räknar med att inbromsningen i år kommer dra ned tillväxten till en nivå nära potentialen.

Riskerna som Evans ser handlar dels om oroliga finansmarknader och osäkerhet kring handelsfrågor, bland annat till följd av att det ännu inte går att säga något säkert om utgången av handelssamtalen mellan USA och Kina, dels om brexitprocessen som fortfarande kan spåra ur.

180 000 jobb per månad

Det kan förstås också komma positiva överraskningar, enligt Evans. Handelskonflikterna kan ju undvikas och både konsumtion och företagsinvesteringar kanske tar fart igen.

En drivkraft framåt är USA:s starka arbetsmarknad. Hittills i år har det skapats cirka 180 000 jobb per månad i USA efter fjolårets cirka 2,6 miljoner nya jobb.

– Detta är betydligt högre än trenden för sysselsättningstillväxten, säger Evans.

Han tillägger att arbetslösheten på 3,8 procent i mars i USA samtidigt ligger väsentligt lägre än de 4,3 procent som medlemmarna i Feds räntekommitté ser som full sysselsättning.

– Arbetslösheten är låg och lönetillväxten är på en hälsosam nivå, säger Evans.

Vänta och se

Han hoppas detta ska kunna generera konsumtion och företagsinvesteringar. Fast riskerna för bakslag väger trots allt tyngre.

Annons

Därför är huvudspåret just nu att avvakta med penningpolitiska beslut, för att vänta och se vad som händer. Nästa penningpolitiska beslut kan i princip gå åt vilket håll som helst. Vad det blir avgörs av inkommande data, enligt Evans.

– Om aktiviteten försvagas mer än väntat eller om inflationen och inflationsförväntningarna fortsätter att ligga för lågt, då kanske penningpolitiken måste lämnas oförändrad – eller kanske till och med mjukas upp – för att ge lämpligt stöd för att nå våra mål, säger han.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons