Annons

Ostindieskepp hyrs ut för att segla igen

Ostindiefararen Götheborg ska segla igen. Fartyget, som är en kopia av ett 1700-talsskepp, kommer i minst två år att hyras ut från ägarstiftelsen till ett företag som planerar att göra nya resor – i bästa fall en ny tripp till Kina.
Fartyg • Publicerad 8 augusti 2019
Ostindiefararen Götheborg i Göteborgs hamn i samband med havskappseglingen Ocean Race 2015. Nu ska fartyget hyras ut för att segla igen.
Ostindiefararen Götheborg i Göteborgs hamn i samband med havskappseglingen Ocean Race 2015. Nu ska fartyget hyras ut för att segla igen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är logistikföretaget Greencarrier som tar över Götheborg, enligt ett avtal där fartyget i praktiken hyrs ut från ägarstiftelsen.

Götheborg är en kopia av ett fartyg med samma namn som gick under i Göteborgs hamninlopp 1745. Nybygget sjösattes 2005 och reste till Kina, mestadels med seglen som drivkraft.

Annons

Två år senare anlände fartyget till hemmahamnen Göteborg igen. Både kung Carl XVI Gustaf och Kinas president Hu Jintao var på plats vid återkomsten, tillsammans med hundratusentals åskådare och ett myller av fritidsbåtar.

Stilla i fyra år

Med åren blev det dock svårt att finansiera resor och underhåll av träskeppet. Götheborg har legat stilla i hamnen sedan 2015.

– Att ligga vid kaj är en lite undanskymd tillvaro, säger Lars G Malmer, som varit engagerad i ostindiefararen under många år och är ordförande i det dotterbolag som nu säljs till Greencarrier.

Han välkomnar den nya lösningen för fartyget.

– Nu kan vi segla i norra Europa under minst två år, med svensk flagg. Det är utmärkt bra, tycker Malmer.

Besättning och nyckelpersoner för skeppet kommer att rekryteras. Det krävs ett 60-tal personer ombord för att segla fartyget.

Uppvisningar

Greencarrier hoppas kunna ta Götheborg bland annat till stora uppvisningar av segelskepp i Amsterdam och Bremen.

Drömmen om en ny resa till Kina finns också kvar.

– Det vore roligt, men är inte finansierat, säger Lars G Malmer.

Enligt avtalet ska Götheborg återlämnas till ägarstiftelsen efter två eller tre års uthyrning.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons