Fängslade journalister frigivna i Myanmar
De två männen vinkade och log brett medan de gick ut ur fängelset. Wa Lone gav tummen upp och tackade alla de personer världen över som engagerat sig i deras fall.
– Jag kan knappt bärga mig tills jag får gå tillbaka till redaktionen. Jag är journalist och jag kommer att fortsätta, säger Wa Lone.
Tusentals frisläppta
Landets president Win Myint benådade tusentals fångar i två massamnestier förra månaden. Det är tradition att myndigheterna i Myanmar friger fångar vid nyåret, som i år inträffade den 17 april, och flera tusen personer frigavs också då.
Wa Lone och Kyaw Soe Oo greps i december 2017. De dömdes i september förra året till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter efter att ha tagit emot hemliga dokument i samband med en granskning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine.
– Efter ledarnas överväganden gällande landets långsiktiga intressen släpptes två Reutersjournalister, säger Zaw Htay, talesperson för regeringen, under en pressträff.
Mörk utveckling
Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, säger att frisläppandet var en fantastisk nyhet att vakna upp till, men han tror inte att händelsen kommer att ha någon effekt för pressfriheten i landet och situationen för de journalister och bloggare som bor och verkar i Myanmar.
– Wa Lone och Kyaw Soe Oo har fått Pulitzerpriset, de jobbar för Reuters och kampanjer har drivits. Det finns en press på att släppa dem. Många bloggare och journalister sitter fortfarande i fängelse eller befinner sig i utdragna i rättsprocesser som gör att de inte kan jobba, säger Erik Halkjaer till TT.
Den tidigare hyllade politikern Aung San Suu Kyi blev statschef i Myanmar 2016. Hon har kritiserats för sin behandling av landets rohingyer och under hennes ledning har pressfriheten i landet minskat.
– Det är en sorglig utveckling att mottagaren av Nobels fredspris är en del av den här försämringen, säger Erik Halkjaer.
Han anser också att Kina spelar en stor roll i utvecklingen av pressfrihet i hela Sydostasien.
– Kina är nästan sämst i världen på pressfrihet. Man har stenhårda internetlagar och kontroll över medier och det här sprider sig till Sydostasien. Det är glädjande att Wa Lone och Kyaw Soe Oo släpps, men det är bara ett litet ljus i tunneln som fortfarande är ganska mörk.
Vann Pulitzerpriset
Över 730 000 rohingyer flydde till Bangladesh i samband med massmordet, enligt FN.
journalisterna skrev, med vittnesmål från förövare, vittnen och anhöriga till offren i Myanmar, belönades med det prestigefyllda Pulitzerpriset.
Domen mot Wa Lone och Kyaw Soe Oo har fått hård kritik från en rad länder och människorättsförsvarare.
– Vi är oerhört nöjda över att Myanmar har släppt våra modiga reportrar fria, säger Stephen Adler, Reuters chefredaktör.
– Sedan de greps för 511 dagar sedan har de blivit symboler, över hela jorden, för hur viktig pressfriheten är, säger han.