Annons

Påven uppmanar till försoning i Moçambique

Moçambique • Publicerad 6 september 2019
Påve Franciskus, i mitten, vinkar till åhörarna efter att ha hållit mässa på Zimpeto-arenan i Maputo på fredagen.
Påve Franciskus, i mitten, vinkar till åhörarna efter att ha hållit mässa på Zimpeto-arenan i Maputo på fredagen.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Påve Franciskus fokuserade på behovet av försoning när han höll mässa inför omkring 60 000 människor i Zimpeto-arenan i Moçambiques huvudstad Maputo under fredagen.

Hans första besök i landet äger rum en månad efter det att regeringen och den före detta rebellgruppen Renamo slöt ett historiskt fredsavtal. Samtidigt har en serie jihadistattacker under de senaste två åren krävt över 300 människors liv.

Annons

Påven bad sina åhörare att inte följa den gamla principen "öga för öga, tand för tand".

– Ingen familj, inga grannar, ingen etnisk grupp och ännu mindre något land har en framtid om den drivande kraft som förenar utgörs av hämnd och hat, sade påven.

Moçambique är ett huvudsakligen kristet land och 28 procent av befolkningen är katoliker.

Påven besökte även ett behandlingscenter för aidssjuka i utkanterna av Maputo och hyllade vårdarbetarna för deras arbete. Enligt FN-organet UNAIDS var 2,2 miljoner moçambikier, av en befolkning på totalt 27 miljoner, hiv-positiva under 2018.

Påven berörde dock inte den för katolska kyrkan så känsliga frågan om preventivmedel.

Påven kommer under sin veckolånga resa även besöka även örikena Madagaskar och Mauritius.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons