Annons

Påven varnar för nationalistisk våg

Italien • Publicerad 9 augusti 2019
Påve Franciskus oroas över nationalismens frammarsch i Europa. Arkivbild.
Påve Franciskus oroas över nationalismens frammarsch i Europa. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Sedan främlingsfientliga Lega tagit initiativ till en misstroendeomröstning mot sin egen koalitionsregering, och därmed sannolikt öppnat dörren för ett italienskt nyval, varnar påve Franciskus för konsekvenserna av nationalismens frammarsch.

– Jag är bekymrad för vi hör tal som påminner om de Hitler höll 1934. "Våra egna först, vi, vi..." Det här är skrämmande tankegångar, säger Franciskus till italienska dagstidningen La Stampa.

Den 82-årige påven, som själv genomlevde sju år av hårdför militärdiktatur i hemlandet Argentina, nämner inte specifikt Lega eller dess ledare Matteo Salvini. I stället förklarar Franciskus att han oroas över politik som pekar i riktning mot nationell isolering, och säger att "relationen med andra länder, med det europeiska samfundet, måste också värnas och främjas".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons