Annons

Peter Englund bojkottar Nobelveckan

Peter Englund kommer inte att delta under några evenemang i samband med att Nobelprisen i litteratur delas ut nästa vecka, skriver .
Kultur • Publicerad 6 december 2019
Peter Englund. Arkivbild.
Peter Englund. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Författaren och akademiledamoten vägrar delta, som en bojkott mot att Nobelpriset i litteratur tilldelas den österrikiske författaren Peter Handke.

Beskedet från Englund kommer timmarna innan Peter Handke och Olga Tokarczuk möter pressen i Börshuset i Stockholm.

Annons

"Jag kommer inte att delta i årets Nobelvecka. Att fira Peter Handkes Nobelpris vore grovt hyckleri från min sida. Det är allt jag har att säga för tillfället", skriver Peter Englund i ett mejl till DN.

När Svenska Akademien tillkännagav Peter Handke som årets Nobelpristagare var det enligt ledamöterna på litterära meriter. Men valet utsattes genast för skarp kritik, på grund av Handkes ställningstaganden om krigen i det forna Jugoslavien. Han har fördömts av en lång rad författare och av amerikanska och svenska Pen.

Peter Englund, som rapporterade i bland annat DN från Balkankrigen på 1990-talet, var då en tydlig röst mot serbisk nationalism, skriver DN.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vill inte diskutera Peter Englunds bojkott.

"Peter är tydlig nog, jag har inget att lägga till det", skriver Malm i en kort kommentar till TT.

TT har varit i kontakt med Peter Englund som inte vill kommentera sitt beslut ytterligare. Han tillägger dock att han inte i förväg aviserat sitt beslut för de andra akademiledamöterna.

"Detta är en nyhet för mina kamrater i Akademien", skriver han i ett mejl.

På Englunds Instagramkonto förtydligar akademiledamoten att han dock kommer att vara närvarande vid högtidssammankomsten den 20 december.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons