Annons

Oppositionen i Venezuela riskerar att lamslås

Flera venezuelanska parlamentsledamöter har sökt skydd på utländska ambassader i Caracas, efter att de fråntagits åtalsimmunitet.
Samtidigt utsätts många parlamentariker för trakasserier och om fler grips eller går i exil kan oppositionen komma att lamslås.
Venezuela • Publicerad 10 maj 2019
Den ledande venezuelanske oppositionspolitikern Edgar Zambrano greps i onsdags. Arkivbild.
Den ledande venezuelanske oppositionspolitikern Edgar Zambrano greps i onsdags. Arkivbild.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Kampen mellan oppositionsledaren Juan Guaidó – också nationalförsamlingens ledare – och president Nicolás Maduro är till stor del en strid mellan regering och parlament. Sedan Guaidós andreman, Edgar Zambrano, greps i onsdags av landets säkerhetstjänst har totalt 17 ledamöter i parlamentet antingen fängslats efter att ha fråntagits sin åtalsimmunitet eller sökt skydd på ambassader – bland annat Argentinas, Italiens och Spaniens.

Om ytterligare 15 parlamentariker förhindras från att utföra sitt arbete kan oppositionen komma att förlora möjligheten att ha möten på grund av bristen på ledamöter.

Annons

Den oppositionella parlamentarikern Maria Martinez har också lagt ut en bild på sociala medier av hotfull graffiti som skrivits på hennes hus. Undertecknare var "colectivos", som i Venezuela innebär beväpnade gäng som enligt oppositionella trakasserar motståndare till Maduro.

Liknande hot

Ytterligare fem andra parlamentsledamöter säger sig ha fått liknande hotelser.

Juan Guaidó höll på torsdagskvällen en presskonferens där han anklagade regimen för en plan att söndra parlamentet.

– Om vi ska tala om en statskupp i Venezuela, här är den, nedmonteringen av det nationella parlamentet.

Guadió blev själv fråntagen sin parlamentariska åtalsimmunitet i april, och har i sin tur anklagats av Maduro för att försöka genomföra en kupp.

– Vi kommer inte att sluta, vi kommer att stanna kvar på gatorna. Den här är en situation som kommer att sluta med Venezuelas frihet, säger Juan Guaidó.

Öppnade gränser

USA meddelar samtidigt att ytterligare sanktioner införts mot Venezuela. Nu är det två rederier och två tankfartyg som varit inblandade i handel med Venezuela som träffas, enligt finansdepartementet i Washington.

Tareck El Aissami, Venezuelas vicepresident, säger i ett tv-sänt anförande att landet återigen har öppnat sina gränser mot Brasilien och Aruba, vilka stängdes i februari.

– Vi har fått försäkringar om att vår suveränitet kommer att respekteras och att det inte kommer att vara några störningar i frågor som ska hanteras av venezuelaner, säger Tareck El Aissami.

Han sade ingenting om hur det blir med gränserna mot Bonaire, Colombia eller Curacao som också stängdes i februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons