Annons

Porsche får miljardbot för avgasfusk

Ekonomi • Publicerad 7 maj 2019
Lyxbilstillverkaren Porsche får böta runt motsvarande 5,7 miljarder kronor. Arkivbild.
Lyxbilstillverkaren Porsche får böta runt motsvarande 5,7 miljarder kronor. Arkivbild.Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

Den tyska lyxbilstillverkaren Porsche får böta 535 miljoner euro, motsvarande omkring 5,7 miljarder kronor, för fusk med mätningar av avgasutsläpp.

Enligt tysk domstol har Porsches fusk lett till att dieselbilar som inte uppfyllt gällande utsläppsregler sålts i Europa och andra regioner.

Annons

Porsche, som är ett av Volkswagens dotterbolag, har inte överklagat.

2014 kom de första rapporterna om att vissa Volkswagen-bilar släppte ut mer skadliga ämnen än tillåtna nivåer och i september följande år anklagade amerikanska myndigheter Volkswagen för massivt utsläppsfusk som bolaget senare erkände.

Det omfattande fusket i Volkswagen-gruppen har hittills kostat koncernen 30 miljarder euro, motsvarande runt 320 miljarder kronor, i påföljder. Volkswagen, Audi och Porsche som straffats med dryga böter har alla fuskat med utsläppstester och sålt dieselbilar som inte uppfyllt utsläppskraven.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons