Annons

Pristak för mobilsamtal mellan EU-länder

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2019
Nu införs pristaket för privata mobilanvändares internationella samtal och SMS inom EU. Arkivbild.
Nu införs pristaket för privata mobilanvändares internationella samtal och SMS inom EU. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Från och med den 15 maj gäller ett nytt pristak för internationella samtal och sms inom EU. Taket ligger på högst 19 eurocent (2:05 kronor) per minut för samtal och 6 eurocent (0:65 kronor) per sms, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Pristaket gäller avgiften exklusive moms.

Annons

Beslutet om pristaket fattades sommaren 2018 och gäller bara privatkunder. Det införs sedan roamingavgifterna i EU avskaffades i juni 2017.

Tanken är att pristaket ska skydda mot stora räkningar efter utlandsresan och motverka de stora prisskillnader som i dag finns mellan medlemsstater och operatörer vad gäller internationella och nationella samtals- och SMS-avgifter.

Reglerna, som mobiloperatörer är skyldiga att upplysa sina kunder om, kommer även att införas i Norge, Island och Liechtenstein.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons