1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Protester mot försäljning av ukrainsk jord

Ukrainas svarta jord kan bli till salu. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT

Ukrainas regering och president Volodymyr Zelenskyj föreslår försäljning av landets rika jordbruksmarker. Arealerna av bördig, svart jord, tillhör de största brukbara åkrarna i Europa.

Efter Sovjetunionens fall har jorden endast arrenderats, men regeringen lade i förra månaden fram ett förslag att intressenter ska kunna köpa mark.

Förslaget väcker starka protester, och på onsdagen samlades omkring 2 000 demonstranter utanför president Zelenskyjs kontor i Kiev.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Vi ukrainare kommer att bli bortknuffade från vår jord av amerikaner, kineser och ryssar som står beredda att köpa, säger bonden Valentyna Zemlyana från södra delarna av landet.

Världsbanken lovordar värdet på den ukrainska jorden, och konstaterar att den är "extremt fertil". Ukraina beräknas ha en tredjedel av vår planets svarta jord, en jordart som är rik på fosforsyror och ammoniak. Världsbanken skriver i en rapport från 2017 att försäljning av ukrainsk jord skulle innebära ett rejält tillskott till landets bruttonationalprodukt.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Dagens Nyheters tävling ”Sommardikten”

Växjösonen Anyuru nominerad till Sveriges bästa sommarpoet

Nominerad för sitt verk där han skildrar Araby

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.