Annons

Putin säger sig vilja samarbeta med Nato

Ryssland • Publicerad 3 december 2019
Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte den 29 november. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte den 29 november. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/poolfoto från Kreml via AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin säger att landet gärna samarbetar med försvarsalliansen Nato.

– Vi har vid återkommande tillfällen uttryckt vår villighet att gemensamt stå emot riktiga hot, säger Putin enligt ryska nyhetsbyråer, samma dag som ledare för Natos medlemsländer träffas i Storbritannien.

Annons

Rysslands relation till Natoländerna har försämrats av flera anledningar, bland dem annekteringen av Krimhalvön 2014 och anklagelser om påverkansförsök vid val. Mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien, där giftet dödade en brittisk kvinna, föranledde en stor diplomatisk kris. I Tyskland väntas riksåklagaren inom kort anklaga Ryssland för mordet på en georgisk man i en park i Berlin i somras.

Vladimir Putin anser att Natoländerna överdriver hotbilden från Ryssland och han kritiserar den upprustning som sker i flera av landets grannländer. Han säger att man i stället kan samarbeta mot internationell terrorism, i mindre väpnade konflikter och för en nedrustning av massförstörelsevapen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons