1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ex-militärchef blir president i Sri Lanka

Den före detta försvarsministern Gotabaya Rajapaksa har vunnit presidentvalet i Sri Lanka.
Med drygt 52 procent av rösterna besegrade han sin motståndare Sajith Premadasa.
Gotabaya Rajapaksa röstar i Sri Lankas presidentval.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Hela 35 kandidater ställde upp, men som väntat blev presidentvalet i Sri Lanka en tvekamp mellan det styrande partiet UNP:s man, Sajith Premadasa, och Gotabaya Rajapaksa – den förre presidenten Mahinda Rajapaksas bror.

– Det är min ära att erkänna folkets röst och gratulera Gotabaya Rajapaksa till att ha blivit vald som Sri Lankas sjunde president, sade Premadasa efter att ha erkänt sig besegrad med en tredjedel av rösterna räknade.

Enligt valkommissionen i landet fick Gotabaya Rajapaksa 52,25 procent av rösterna mot Premadasas 41,99 procent.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

"Tydlig seger"

Av de övriga 33 kandidaterna var det ingen som kom upp i mer än några få procent.

– Det är en tydlig seger, som vi räknade med. Vi är väldigt glada över att "Gota" blir nästa president. Han kommer att sväras in i morgon eller dagen efter det, sade Rajapaksas talesperson Keheliya Rambukwella.

Valdeltagandet hos de knappt 16 miljoner röstberättigade rapporteras vara oväntat stort, omkring 80 procent. Valet hålls i skuggan av en lågkonjunktur som slagit hårt mot befolkningen, och terrordådet tidigare i år, då självmordsbombare i påskas dödade nära 300 människor.

Lugnt val

70-årige Gotabaya Rajapaksa gjorde sig känd när han för tio år sedan slog ner de militanta tamilska separatisterna. Under valkampanjen lovade han hårda tag mot religiös extremism och att befolkningen skulle kunna känna sig säkrare under hans ledning. Han gick även hårt mot Premadasa och hånade denne för att han bland annat gett vallöften om gratis bindor till kvinnor.

Rajapaksa har stort stöd bland den buddhistiska majoriteten, men är mycket impopulär bland tamilerna och ses med skepsis bland den muslimska minoriteten.

Tidigt på valdagen attackerades en konvoj med ett hundratal bussar med muslimer som skulle rösta. Ingen dödades i dådet och valet har med lankesiska mått varit lugnt.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Dagens Nyheters tävling ”Sommardikten”

Växjösonen Anyuru nominerad till Sveriges bästa sommarpoet

Nominerad för sitt verk där han skildrar Araby

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.