Annons

Rapport: Nordkorea har stulit miljardbelopp

Nordkoreas militära underrättelsetjänst har stulit omkring 19 miljarder kronor genom cyberattacker mot banker och växlingskontor, enligt en hemlig FN-rapport.
Pengarna har använts till att utveckla landets kärnvapenprogram.
Nordkorea • Publicerad 5 augusti 2019
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un syns inspektera bygget av en ny ubåt. Den odaterade bilden släpptes av regimen den 23 juli i år.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un syns inspektera bygget av en ny ubåt. Den odaterade bilden släpptes av regimen den 23 juli i år.Foto: AP/TT

Den hemliga rapporten har sammanställts av oberoende experter på uppdrag av en kommitté i FN:s säkerhetsråd som ansvarar för sanktionerna mot Nordkorea, och färdigställdes i förra veckan.

Bland slutsatserna finns att diktaturen har gjort sig en rejäl hacka genom att stjäla pengar från banker och växlingskontor för kryptovaluta med hjälp av cyberattacker som med tiden blivit alltmer sofistikerade. Sammanlagt har regimen lyckats sno åt sig uppskattningsvis 2 miljarder dollar (motsvarande drygt 19 miljarder kronor). Pengarna har tvättats genom att slussas runt på nätet, enligt rapporten som nyhetsbyrån Reuters har läst.

Annons

Det är dock oklart under vilken tidsperiod som pengarna stals.

Bryter mot sanktioner

De stulna beloppen har använts till att fortsätta utveckla massförstörelsevapen. Rapporten slår fast att Nordkorea har gjort framsteg i sitt kärnvapenprogram trots att landet inte har genomfört några provsprängningar eller tester av interkontinentala ballistiska robotar.

Säkerhetsrådet har antagit ständigt skärpta handelssanktioner mot Nordkorea sedan 2006 i ett försök att hejda landet från att utveckla kärnvapen och långdistansrobotar. Rapporten slår fast att Nordkorea fortsätter att bryta mot sanktionerna med hjälp av olagliga omlastningar mellan fartyg, och införskaffande av komponenter till massförstörelsevapen samt lyxprodukter.

Samtalen ska återupptas

USA:s president Donald Trump har träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid sammanlagt tre tillfällen, senast i juni när han blev den första sittande amerikanske presidenten att sätta sin fot i landet. De två ledarna kom överens om att återuppta samtalen som syftar till att få Nordkorea att överge sitt kärnvapenprogram. Samtalen har dock ännu inte återupptagits.

Nordkorea genomförde nyligen tre provskjutningar av kortdistansrobotar inom loppet av åtta dagar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons