Annons

Ras på Wall Street

Börs • Publicerad 5 augusti 2019
Handelsveckan på New York-börsen inleddes med ett ras – de ledande indexen föll tre procent eller mer. Arkivbild.
Handelsveckan på New York-börsen inleddes med ett ras – de ledande indexen föll tre procent eller mer. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan

De amerikanska börserna föll kraftigt på måndagen i likhet med många börser världen över. Nedgången på Wall Street var bred – samtliga branschindex slutade på minus.

Den kinesiska yuanen sjönk till en ny bottennivå gentemot dollarn sedan USA:s president Donald Trump trappat upp handelskriget länderna emellan med hot om nya tullar på kinesiska varor. Att Kina tillät valutafallet var enligt Trump en "allvarlig överträdelse" – och marknaden reagerade med att flytta tillgångar till säkra investeringar som statsobligationer och guld.

Annons

Konflikten fördjupades när det kinesiska handelsdepartementet meddelade att landets företag har slutat köpa amerikanska jordbruksprodukter. Dessutom överväger kineserna att införa importtullar på sådana produkter.

Sämst på New York-börsen gick it-sektorn med ett indexfall på 4,1 procent. Exempelvis tappade Apples aktie över 5 procent.

Dow Jones industriindex sjönk 2,9 procent, det breda S&P 500-indexet föll 3,0 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex rasade 3,5 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons