Annons

Kindberg: Svårt att sitta tyst

Daniel Kindberg, Östersunds fotbollsklubbs tidigare ordförande, har nu suttit i två dagar och tagit del av åklagarens beskrivning av den ekonomiska brottslighet som Kindberg tillsammans med två andra män står åtalade för.
Brott • Publicerad 6 september 2019
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, anländer till Ångermanlands tingsrätt i Härnösand på torsdagen.
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, anländer till Ångermanlands tingsrätt i Härnösand på torsdagen.Foto: Mats Andersson / TT

Kindberg står åtalad för bland annat grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till samma brott. Han förnekar samtliga brottsliga gärningar som han åtalas för.

De två första förhandlingsdagarna i målet mot Kindberg och två medåtalade män har varit vikta för åklagare Niklas Jeppson som lotsade rätten och åhörarna genom det omfattande förundersökningsmaterialet.

Annons

Enligt Jeppson har Daniel Kindberg orkestrerat en karusell av luftfakturor mellan de bolag som de tre åtalade männen jobbade för. Syftet med mångmiljonfaktureringen var enligt åklagaren att få fram pengar till Östersunds FK som hade en krisande ekonomi.

Omfattande bevisning

Åklagarens bevisning består av bland annat mejl med ekonomiska nödrop från ÖFK till ordförande Kindberg, mejl från Kindberg till den medåtalade transportföretagaren med instruktioner om fakturor som ska skickas till Peab, fakturor från ÖFK och Driftaren, som ägs av ÖFK, till transportföretagaren, post-it-lappar och utskrifter och inspelningar av samtal mellan de åtalade och andra personer.

Det omfattande materialet har under de inledande två dagarna grundligt gåtts igenom av åklagaren i en Powerpoint-presentation.

– Jag tror att det var 15-20 år sedan jag var med om så mycket Powerpointbilder. Det var jag lite ovan vid. En väldig massa fakta och redogörelser, sade Daniel Kindberg när han ombads att sammanfatta intrycken av sina första två dagar i rätten.

Inget arbete

Åklagaren har under de första dagarna dels visat hur han menar att brottsligheten gått till och han har också lagt en hel del tid på att framlägga bevis för att inget arbete utförts som motsvarar de fakturor som skickades och pengarna som betalades ut, att det helt enkelt handlat om så kallade luftfakturor.

Under perioden 2013 till 2017 har transportföretaget skickat fakturor på omkring 20 000 arbetstimmar som ska ha utförts i Östersund. Något som åklagaren menar är orimligt eftersom transportföretaget inte bokfört varken personalkostnader eller drivmedelskostnader som motsvarar arbetet.

Begär 19 miljoner

Totalt tros bedrägerierna ha omfattat åtminstone elva miljoner kronor och de två företag som åsamkats skada, Östersundshem och Fältjägaren 7, kräver ersättning av de tre åtalade.

– De begär framför allt ersättning för de kapitalförluster man har gjort med anledning av de här fakturorna man har betalat ut på felaktig grund. Men sedan också utredningskostnader man har haft med anledning av att utreda detta, säger Johan Lavås som är juridiskt ombud för Östersundshem och Fältjägaren 7.

TT: Hur stor summa begär de totalt?

– Lite avrundat totalt 19 miljoner kronor ifrån båda mina klienter. Där Östersundshem har en lite större fordran.

Förhör med tilltalade

Annons

Rättegången fortsätter nästa vecka och då är det försvarets tur att hålla sin sakframställan. Då förhörs också den tilltalade transportföretagaren och mannen som jobbade på Peab. Daniel Kindberg kommer att höras först veckan därpå, den 19 september.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktig uppgift om vilket företag som fakturerades.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons