Annons

Regeringen går vidare med förintelsemuseum

Kultur • Publicerad 14 augusti 2019
Ljuständning i december i fjol på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra minnet av alla de som mördades under Förintelsen. Arkivbild.
Ljuständning i december i fjol på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra minnet av alla de som mördades under Förintelsen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen tillsätter en utredning om ett framtida museum om Förintelsen. Etnologen Birgitta Svensson har fått i uppdrag att lämna förslag på hur ett sådant museum skulle kunna bevara och föra vidare minnet av Förintelsen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I fjol lovade statsminister Stefan Löfven (S) att frågan om ett museum skulle snabbutredas, efter ett förslag från Förintelseöverlevaren Max Safir. I direktivet som förmedlats till utredaren skriver regeringen bland annat att det saknas en museiverksamhet i Sverige som kan samla in föremål med anknytning till Förintelsen och förmedla minnen av det historiska skeendet.

Annons

Nu är det upp till Birgitta Svensson att innan den 31 mars nästa år komma med ett förslag på den nya museiverksamheten och vilket lokalbehov som finns.

Birgitta Svensson är professor i etnologi vid Stockholms universitet och har tidigare bland annat varit ständig sekreterare i Kungliga Vitterhetsakademien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons