Annons

Regeringen slopar kritiserat krav för bidrag

Politik • Publicerad 7 december 2019
Utbildningsminister Anna Ekström (S) släpper kritiserat krav. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) släpper kritiserat krav. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

För att kunna söka likvärdighetsbidraget, det statsbidrag som ska minska kunskapsklyftorna, har kommunerna tvingats avstå från att göra besparingar på skolan. Kravet har fått hård kritik, eftersom de med mest ansträngd ekonomi blir utan pengar.

Nu släpper regeringen kravet.

Annons

– Jag har uppvaktats av många kommunala företrädare som har berättat att de törs inte, eller har inte råd, att söka det här bidraget, eftersom det kräver åtaganden, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Ekot i Sveriges Radio.

Beskedet välkomnas av Sverige Kommuner och Regioner (SKR).

"Kostnadsvillkoret är mest besvärligt för de kommuner som är i störst behov av mer resurser, eftersom de är de som har minst ekonomiska marginaler, men det har drabbat de flesta kommuner mer eller mindre", säger Mats Gerdau, ordförande i SKR:s utbildningsberedning, i en kommentar.

Likvärdighetsbidraget uppgår till 4,9 miljarder kronor nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons