Annons

Regeringen utser ny chef för AF

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tar ytterligare grepp för att stävja ett kvardröjande hot om misstroende.
Hon presenterar en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen och föreslår att en arbetsgrupp inrättas i riksdagen som ska följa reformen av myndigheten.
Arbetsförmedlingen • Publicerad 4 december 2019
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem det blir berättar regeringen om på en presskonferens på torsdagen. Den nuvarande generaldirektören, Mikael Sjöberg, vet sedan tidigare att han måste sluta i mars. Ett beslut om efterträdare har dock dröjt, samtidigt som en av arkitekterna bakom den förestående stora omgörningen av Arbetsförmedlingen, Centerpartiets Martin Ådahl, sedan länge har uppmanat Sjöberg att avgå.

Regeringen säger sig också vara kritisk mot Sjöberg för beslutet i maj, att från i somras till nästa sommar lägga ner 132 av myndighetens kontor i landet. Det är mer än hälften av myndighetens kontor.

Annons

På torsdagen går också Vänsterpartiets frist för hotet om misstroende mot Eva Nordmark ut. När V flaggade för ett eventuellt misstroende mot henne för hanteringen av och läget på Arbetsförmedlingen för två veckor sedan krävde partiet svar på fem frågor för att dra tillbaka hotet. Sista dagen för svar är den 5 december.

Vänsterpartiet har inte dragit tillbaka hotet.

V krävde mer resurser till förmedlingen, ett stopp för nedläggningen av kontor och säkrad lokal närvaro i hela landet, säkrat stöd för funktionsnedsatta från AF samt nej till att lägga ut all stöd och matchning på privata aktörer enligt lagen om valfrihet. V kräver också bättre utredning före genomförande av den reform som regeringen och samarbetspartierna beskriver som att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden.

Nordmark har redan lovat att AF ska använda 900 miljoner som AF får över i årets budget, att fler AF-skyltar ska upp, att lokal närvaro finnas i någon form och att en arbetsgrupp ska inrättas med företrädare för riksdagspartierna. Gruppen ska följa arbetet med reformen.

"Med en arbetsgrupp med riksdagspartierna kan vi skapa en arena för löpande dialog om arbetet med att skapa en effektivare arbetsförmedling", skriver arbetsmarknadsministern i ett pressmeddelande.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons