Annons

Regeringen vill ändra betygskriterierna

Utbildning • Publicerad 15 augusti 2019
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att kraven på analysförmåga ska öka i takt med att eleven blir äldre. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att kraven på analysförmåga ska öka i takt med att eleven blir äldre. Arkivbild.Foto: Lisa Johansson/TT

Det ska bli lättare att förstå betygskriterierna och skolan ska vara mer inriktad på fakta än analys i de lägre årskurserna. Det hoppas regeringen som tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna är överens om att revidera kursplanen, rapporterar .

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till tidningen att hon "tror att varenda förälder som sett de nuvarande kursplanerna har häpnat över en del formuleringar".

Annons

– Vi sänker inte kraven, men det ska bli betydligt lättare att förstå vad eleverna behöver kunna för att få ett visst betyg, säger Ekström till DN.

Det har riktats stark kritik från lärare, elever och deras föräldrar mot de långa och krångliga betygskriterierna som många upplever som svåra att förstå. Därför ska de kortas ner och formuleras om. Skolverket kommer att ta fram ett färdigt förslag på förändringar och planen är att de reviderade kursplanerna ska träda i kraft höstterminen 2020, skriver Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons