Annons

Returnerade plagg – en miljöbov

Klimat • Publicerad 4 augusti 2019
Returnerade plagg får konsekvenser för miljön, säger Michael Browne, professor i industriell och finansiell ekonomi och logistik. Arkivbild.
Returnerade plagg får konsekvenser för miljön, säger Michael Browne, professor i industriell och finansiell ekonomi och logistik. Arkivbild.Foto: Borgen, rn E.

E-handeln ökar och därmed även returerna, inte minst inom modebranschen, rapporterar Omkring var femte plagg som köps online skickas tillbaka, visar en studie från Göteborgs universitet.

Vad få känner till är att klädesplagg från svenskbaserade företag kan färdas hundratals mil när de returneras. Anledningen är att returerna först kan skickas tillbaka till återförsäljaren som senare skickar vidare paketen till exempelvis Asien. Där ska returerna kontrolleras för att senare skickas tillbaka till Sverige igen innan plagget kan säljas igen.

Annons

– Naturligtvis får det konsekvenser för miljön med koldioxidutsläpp och energin som används vid transporter och så vidare, säger Michael Browne, professor i industriell och finansiell ekonomi och logistik.

En lösning, menar Browne, kan vara att från början ge bättre information om plaggen.

– Det är väldigt viktigt hur bilderna på webbsidorna ser ut, säger Michael Browne.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons