Annons

Reuters: Kampanj gav Saab vapenexport till UAE

Förenade arabemiraten (UAE) har aktivt försökt få europeiska regeringar att lätta på restriktionerna för att sälja vapen till landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Enligt en källa har svenska försvarskoncernen Saab tryckt på regeringen för att få sälja två övervaknings- och stridsledningsflygplan.
Vapenexport • Publicerad 12 december 2019
Saabs spaningsflygplan Global Eye. Arkivbild.
Saabs spaningsflygplan Global Eye. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Den 19 november meddelade Saab att Förenade arabemiraten, i samband med flygmässan i Dubai, klargjort intresse för att köpa mer av Saabs flygburna övervakningssystem Global Eye. Landet köpte systemet 2015 och 2017 och enligt Saab handlar det nya kontraktet om ett tillägg till ett gammalt. Det nya kontraktet ska vara värt motsvarande nära 9,6 miljarder kronor.

Den saudiskledda militäralliansen, där UAE ingår, började våren 2015 flygbomba de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen. Sedan dess har tiotusentals människor dött av striderna, sjukdomar och undernäring – vilket lett till hård kritik i väst mot Saudiarabien och UAE.

Annons

För de europeiska regeringarna blev vapenexport till de inblandade länderna en mycket känslig fråga eftersom vapnen kan användas i kriget och därför har hårdare restriktioner införts.

Svenska restriktioner

Men på senare tid har UAE kraftigt minskat sin militära närvaro i Jemen. Detta – liksom argument om att landets måste ha möjlighet att försvara sig samt att det säkerhetspolitiska läget kring Persiska viken skärpts – har enligt tre västliga diplomater och två andra insatta källor använts av UAE-representanter för att få europeiska regeringar att lätta på restriktionerna, rapporterar Reuters.

Även Sverige skärpte sina restriktioner gentemot UAE. I januari tog regeringen tydligt ställning mot vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i Jemenkriget. Men enligt en diplomatkälla har alltså Saab på senare tid tryckt på svenska regeringen för att få sälja flygplanen.

Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef, sade till Reuters den 19 november att företaget under hösten fått tillstånd av regeringen att sälja Global Eye, med första leverans i början av nästa år.

Samtidigt sade han sig inte exakt veta varför politiker och myndigheter gått med på exporten men att det självklart hjälper om konflikten i Jemen "går i rätt riktning".

"Vill inte kommentera"

Varken den svenska regeringen eller Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ville kommentera saken för Reuters.

Kontraktet har ännu inte undertecknats och när det sker kommer börsen att meddelas på sedvanligt vis, säger Saabs presschef Ann Wolgers till TT. Saab har tidigare sagt att förhandlingar återstår.

Vad gäller frågan om Saab påverkat den svenska regeringen för att få licenser för vapenexport så vill företaget inte ge några kommentarer.

– Det där är uppgifter i medier och de hänvisar till anonyma källor och jag kommenterar aldrig på medieuppgifter, säger Ann Wolgers.

Att Saab skulle ha bedrivit en kampanj för att få licens för spaningsflygplanen tillbakavisas av Wolgers.

Annons

– Det är inte så det går till, Saab ansöker om tillstånd hos den relevanta myndigheten, och det är Inspektionen för strategiska produkter, och vi har de tillstånd som vi behöver för den här sortens affärer.

Lyckats i Tyskland

I Tyskland har UAE:s kampanj enligt nyhetsbyrån varit framgångsrik. I oktober klargjorde tyska myndigheter att de givit grönt ljus för export av tysktillverkade generatorer till det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, enligt två av källorna.

– Ögonblick som UAE drog sig ur Jemen ändrade på spelplanen, säger en källa.

Däremot har det gått trögt i UAE:s försök att köpa små drönare från Norge. Trots flera personliga möten mellan företrädare för UAE och norska myndigheter har inga tillstånd givits, enligt en källa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons