Annons

RF-basen: "Slår våra kloka huvuden ihop"

Dopning • Publicerad 2 december 2019
Samverkan mellan flera organisationer ska ge ny svensk antidopningsorganisation. Arkivbild.
Samverkan mellan flera organisationer ska ge ny svensk antidopningsorganisation. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det svenska antidopningsarbetet måste omorganiseras för att leva upp till hårdare krav på självständighet som ställs från 2021.

Det ska ske genom ett gemensamt arbete mellan Svensk Antidoping, regeringen, Sveriges olympiska kommitté, representanter från specialidrottsförbund och före detta elitidrottare.

Annons

"Givetvis ska Sverige följa den nya världsantidopningskoden, och det kräver att vi tillsammans slår våra kloka huvuden ihop", säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Den nuvarande antidopningsorganisationen i Sverige, Svensk Antidoping, ligger under Riksidrottsförbundets paraply. Det var i början av november som Internationella antidopningsorganisationen Wada beslutade om nya och hårdare antidopningsregler.

"För att behålla trovärdigheten för arbetet måste vi säkerställa att organisationen är bäst organiserad för att utföra antidopningsarbetet och följer världsantidopningskoden", säger Åke Andrén Sandberg, ordförande i dopningskommissionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons