Annons

Riksdagen dämpar höjning av bensinskatt

Politik • Publicerad 4 december 2019
Riksdagen har sagt jag till regeringens förslag om sänkt energi- och koldioxidskatt på bensin och diesel från den 1 januari. Det innebär att literpriset inte ökar lika mycket som det annars skulle ha gjort på grund av andra höjningar av drivmedelsskatter. Arkivbild.
Riksdagen har sagt jag till regeringens förslag om sänkt energi- och koldioxidskatt på bensin och diesel från den 1 januari. Det innebär att literpriset inte ökar lika mycket som det annars skulle ha gjort på grund av andra höjningar av drivmedelsskatter. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om sänkt energi- och koldioxidskatt på bensin och diesel från årsskiftet. Det ska mildra andra höjningar av drivmedelsskatterna.

Sänkningen sker för att dämpa andra, större höjningar som följer av att den automatiska uppräkningen av skatterna på drivmedel återinförs. Det handlar om den så kallade indexeringen som sker utifrån förändringar av konsumentpriserna och bruttonationalprodukten (BNP).

Annons

Regeringen och riksdagens majoritet vill också möta prishöjningar som kan ske för att kraven på inblandning av mer biodrivmedel ökar.

Den sammantagna effekten av sänkningar och höjningar ska bli att literpriset vid pump ska bli omkring, grovt räknat, 10-15 öre lägre än vad det annars hade blivit.

Moderaterna reserverade sig ville sänka skatten mer, med upp till en krona per liter, och dessutom avskaffa BNP-indexeringen. SD hade också en reservation mot höjningsförslagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons