Annons

Riksrevisionen: Utred nytt valsedelsystem

Samhälle • Publicerad 5 december 2019
Numera ska platsen där valsedlarna läggs ut vara avskärmad. Arkivbild
Numera ska platsen där valsedlarna läggs ut vara avskärmad. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Det svenska valsedelssystemet bör ses över, och träffsäkerheten i de preliminära valresultaten skulle kunna bli bättre. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning av valförfarandet.

Riksrevisionen bedömer att systemet för allmänna val i Sverige i huvudsak är välfungerande, och att valhemligheten är väl skyddad i och med den nya bestämmelsen i vallagen om att platsen där valsedlarna läggs ut ska vara avskärmad. Men eftersom en sådan stor mängd valsedlar hanteras vid allmänna val i Sverige kan avskärmningarna också orsaka problem.

Annons

"Avskärmningarna har fungerat bra för att skydda valhemligheten, men det finns problem som innebär risk för lägre valdeltagande i kommande val. Min bedömning är att valsedelssystemet bör ses över", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

För att förbättra träffsäkerheten i de preliminära valresultaten skulle det hjälpa om fler valsedlar räknades redan under valnatten, bedömer Riksrevisionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons