Annons

Det vet vi om attackerna i Saudiarabien

Två enorma oljeanläggningar i Saudiarabien började brinna efter en drönarattack.
Det här vet vi, och så här kan attackerna få betydelse.
Saudiarabien • Publicerad 15 september 2019
Rök ovanför Abqaiq-anläggningen i Saudiarabien.
Rök ovanför Abqaiq-anläggningen i Saudiarabien.Foto: AP/TT

Vad vet vi om attackerna?

Attackerna skedde på lördagsmorgonen vid 04-tiden, lokal tid, mot anläggningarna Abqaiq och i Khurais i Saudiarabien

Annons

Terrorgruppen al-Qaida har tidigare, utan framgång, attackerat Abqaiq.

Vem stod bakom attacken?

Huthirebellerna tar på sig ansvaret: "Tio drönare har attackerat målen i östra Saudiarabien", rapporterade gruppens tv-kanal, Beirutbaserade al-Masirah.

USA pekar dock ett anklagande finger mot Iran. Utrikesministern Mike Pompeo skriver på Twitter att: "Iran har nu genomfört en aldrig tidigare skådad attack mot världens energiresurs. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen."

De Iranstödda Huthirebellerna strider mot den saudiskledda alliansen i Jemen och har kontroll över huvudstaden Sanaa. Saudierna och deras allierade har i sin tur i flera år utfört omfattande bombanfall mot mål i Jemen.

Vad är det för anläggningar?

– Abqaiq är kanske den viktigaste anläggningen i världen när det gäller oljetillförseln, säger Jason Bordoff, som leder Centret för global energipolitik vid Columbia University i USA till Reuters, och fortsätter:

– Risken för att eskalerande hämndaktioner pressar oljepriserna ännu högre har nu ökat betydligt.

Khurais är ett oljefält beläget 25 mil sydväst om Dharhran, och är landets näst största. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraianläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer, enligt NS Energy.

Vad händer nu?

Annons

Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman uppger att attacken lett till ett tillfälligt produktionsstopp vid anläggningarna, som tillhör Saudi Aramco, vilket motsvarar halva landets totala produktion.

Aramcos vd Amin Nasser säger enligt AFP att det rör sig om 5,7 miljoner fat råolja. Arbetet pågår för att återuppta produktionen, och mer information om hur det går ska ges de närmaste två dagarna.

Saudierna står i och med attacken inför en ny situation, enligt Kamran Bokhari vid Washingtonbaserade Center for Global Policy.

– De har aldrig haft någon verklig rädsla för att deras oljeanläggningar skulle attackeras från luften, säger han till Reuters.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons