Annons

Roberts: "Som att gå in i ett kylrum"

Kylan saknades i avsluten i VM-premiären.
Den fick handbollslandslaget i stället uppleva i arenan Park Dome.
Handboll • Publicerad 1 december 2019
Svenska spelare värmer sig med handdukar under lördagens VM-premiär mot Kongo-Kinshasa i arenan Park Dome i japanska Kumamoto.
Svenska spelare värmer sig med handdukar under lördagens VM-premiär mot Kongo-Kinshasa i arenan Park Dome i japanska Kumamoto.Foto: Janerik Henriksson/TT
Kylslagna Park Dome fungerar som huvudarena under handbolls-VM i japanska Kumamoto. Publikkapaciteten är 10|000 åskådare på provisoriskt uppställda läktare.
Kylslagna Park Dome fungerar som huvudarena under handbolls-VM i japanska Kumamoto. Publikkapaciteten är 10|000 åskådare på provisoriskt uppställda läktare.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var framför allt i början av VM-premiären mot Kongo-Kinshasa som de svenska landslagsspelarna saknade kylan i sina avslut. Efter en slarvig start kunde dock Sverige rinna iväg och inleda handbollsmästerskapet i Japan med två väntade poäng efter seger med tio bollar (26–16).

Hade torrhosta

Kylan i huvudarenan Park Dome i Kumamoto fick spelarna dock leva med hela matchen.

Annons

– Jag hade typ torrhosta i halvlek, säger spelmotorn Isabelle Gulldén och skrattar.

– Det var kallt såklart. När man spelade tänkte man inte så mycket. För då är man så inne i matchen. Det var mer när man satt på bänken.

Mittsexan Linn Blohm håller med.

– Kylan var speciell. Det var vi inte beredda på. Det var mycket kallare än vad man är van vid. Man fick nästan värma upp med långbyxor och tjocktröja, säger Blohm under en pressträff dagen efter premiärsegern.

Tidigare under lördagen när värdnationen Japan spelade öppningsmatchen mot Argentina var det inte alls lika kallt. Den matchen spelades å andra sidan klockan 15 lokal tid och dessutom var det över 9 000 åskådare på läktarna.

Sverige spelade sin match klockan 20.30 och då var den officiella publiksiffran 2 230 åskådare.

– Det är värst när man kommer in i andra halvlek och har hunnit bli kall, säger vänsternian Jamina Roberts och fortsätter:

– Bollen blir kall och händerna blir kalla. När man väl spelar är det ju okej och sedan blåste det varmluft bakom bänken. Men när man gick från bänken och in på plan var det verkligen skillnad – det var som att gå in i ett kylrum.

Nu funderar hon på att utöka garderoben.

– Det var ju kallare där inne än utomhus. Jag får gå och köpa mig vantar, skämtar Roberts.

Annons

Landslaget har framfört sina åsikter om temperaturen i hallen till IHF (Internationella handbollsförbundet) och spelarna hoppas att det blir bättre framöver, säger Linn Blohm. Hon såg själv vissa saker som enkelt kunde justeras.

– Vi upptäckte att dörrarna, som vi spelare kommer in igenom, var öppna. Det var jättestora portar – så det drog ju väldigt mycket.

"Bra att vi vann"

Även i fortsättningen kommer Blågult att spela kvällsmatcher i det första gruppspelet. Närmast väntar Kina på måndag.

– De har väl lite mer lagspel än vad Kongo hade. De asiatiska lagen har mycket lagspel, men är kanske inte lika skickliga individuellt, säger Roberts.

TT: Vad tar ni med er från premiären?

– Det var bra att vi vann. Det var väl ungefär det, säger Jamina Roberts.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons