Annons

Rooth hyllar bojkotten – SDHL-målvakt kritisk

Spelarna i Damkronorna bojkottar landslagsspel – något som delar ishockey-Sverige.
Maria Rooth är en tidigare landslagsprofil som stöttar beslutet, medan SDHL-målvakten Sofia Reideborn kritiserar det.
Ishockey • Publicerad 14 augusti 2019
Ishockeyprofilen Maria Rooth hyllar spelarnas bojkott av landslaget. Arkivbild.
Ishockeyprofilen Maria Rooth hyllar spelarnas bojkott av landslaget. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Samtliga 43 spelare som fått en kallelse till Damkronornas försäsongsläger på Bosön, som skulle inletts på torsdagen, och nästa veckas landslagsturnering i Finland har tackat nej. Ett sätt för spelargruppen att belysa, i deras mening, bristande förutsättningar och bemötande från Svenska ishockeyförbundet.

Bojkotten, som meddelades via Brynäsforwarden Erika Grahms Instagram vid lunchtid på onsdagen, delar ishockey-Sverige.

"Har inte ekonomin"

Annons

– Min första tanke var att det var på tiden. Det var dags för tjejerna att göra revolt och berätta att det är omöjligt att göra de uppoffringarna de gör med de ersättningarna de har, säger tidigare landslagsstjärnan och OS-silvermedaljören Maria Rooth till SVT och fortsätter:

– Vi får se vad protesten genererar. För två år sedan gick USA:s landslag ut och krävde bättre förutsättningar och det ledde till bättre villkor och en stor massmedial uppbackning.

SDE:s målvakt Sofia Reideborn, med meriter från U18-landslaget, tycker däremot inte om landslagstruppens beslut.

– Jag tycker att det är helt orimligt, om man ska vara ärlig, säger Reideborn till och fortsätter:

– När vi spelar i SDHL har vi fem personer på matcherna. Våra klubblag har inte ekonomin för att göra det, och det är förståeligt, för vi har inte fans nog, och då får man inga sponsorpengar. Det är bara logiskt. Att gå ut och kräva pengar när man dessutom spelar B-VM, det är konstigt.

"Har förståelse"

Jenni Asserholt, tidigare lagkapten för Damkronorna och OS-silvermedaljör, ser bojkotten från olika perspektiv.

– Jag har förståelse för spelarna som lägger ner otroligt mycket tid och måste ta ledigt från jobbet för att åka iväg, samtidigt är det väl en balans där också om man ser tillbaka för väldigt många år sedan när Sverige var framgångsrikt. Det kanske hade passat sig ännu bättre om det hela hade skett när de fortfarande var väldigt framgångsrika, säger hon till Expressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons