Annons

Ryktet om presidentens död var falskt

Turkmenistan • Publicerad 12 augusti 2019
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev tillsammans med Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchamedov på måndagen.
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev tillsammans med Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchamedov på måndagen.Foto: Dmitry Astakhov/AP/TT

För en månad sedan spreds ett rykte över världen att Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchamedov var död. Trots att turkmenska medier kontrade med bilder och filmklipp på en semesterfirande president fortsatte ryktet att florera.

På måndagen satte han punkt för spekulationerna genom att framträda på ett ekonomiskt forum i hemlandet tillsammans med bland andra Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, rapporterar

Annons

Ryktet om hans död tros ha sitt ursprung i en utlandsbaserad, regimkritisk nyhetssida. Uppgiften plockades snabbt upp av stora ryska medier och blev viral på nätet.

Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Berdymuchamedov har styrt landet med järnhand sedan 2006 och hans auktoritära regim kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons