Annons

Ryska forskare kritiserar nya mötesregler

Ryska forskare kritiserar ett nytt dekret som sätter skarpa regler för umgänget med utländska kollegor.
Bland annat ska ryska vetenskapsmän söka tillstånd i förväg för att ens ses över en kopp kaffe.
Ryssland • Publicerad 14 augusti 2019
Nya skärpta ryska regler säger att utländska forskare som är på besök ska kunna få finna sig i begränsad användning av sina telefoner eller klockor. Arkivbild.
Nya skärpta ryska regler säger att utländska forskare som är på besök ska kunna få finna sig i begränsad användning av sina telefoner eller klockor. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix/TT

"Det är en återgång till Sovjettiden", skriver den ryske fysikprofessorn Alexander Fradkov i ett öppet protestbrev i den vetenskapliga tidskiften Troitsky Variant.

Dekretet har skickats från utbildningsdepartementet till vetenskapliga institutioner och lärosäten under sommaren. Det slår fast att enskilda möten med utländska kollegor bör undvikas samt att möten utanför arbetstid ska kräva tillstånd och senare beskrivas i en rapport.

Annons

Utländska besökare ska också kunna få finna sig i begränsad användning av sina telefoner eller till och med klockor.

Fradkov kallar bestämmelserna för "absurda och orealistiska" och anser att de riskerar att "isolera Ryssland från utvecklade länder".

"All vetenskap bygger på kommunikation och utbyte av information", skriver han.

En rysk fysiker som vill vara anonym säger att viktiga möten ibland måste ställas in eftersom byråkratin kring besök från utlandet har blivit allt mer komplicerad och tidskrävande.

– Det är sorgligt. Det är meningslöst arbete och en oroande utveckling, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons