Annons

Ryssland pekas ut för parkmord i Berlin

Tyska åklagare kommer att anklaga Ryssland för att ligga bakom ett uppmärksammat mord i en park i Berlin i somras, rapporterar tyska medier.
En georgisk man sköts i huvudet mitt på ljusa dagen – och den misstänkte mördaren pekas ut som en agent med falskt identitet, som tidigare anklagats för mord i Moskva.
Tyskland • Publicerad 3 december 2019
Polisens avspärrningar och tekniker vid mordplatsen i Berlinområdet Moabit, den 23 augusti. Arkivbild.
Polisens avspärrningar och tekniker vid mordplatsen i Berlinområdet Moabit, den 23 augusti. Arkivbild.Foto: Christoph Soeder/DPA via AFP/TT
Berlinpolisens foto av mannen som misstänks för mordet och som enligt de ifrågasatta identitetshandlingarna heter Vadim Sokolov.
Berlinpolisens foto av mannen som misstänks för mordet och som enligt de ifrågasatta identitetshandlingarna heter Vadim Sokolov.Foto: Polizei Berlin/DPA via AP/TT
Människor bär den mördade Zelimchan Changosjvili till dennes begravning i byn Duisi, Georgien, den 29 augusti. Arkivbild.
Människor bär den mördade Zelimchan Changosjvili till dennes begravning i byn Duisi, Georgien, den 29 augusti. Arkivbild.Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Omständigheterna kring mordet bedömdes från början vara misstänkta och obekräftade uppgifter i tyska medier gjorde tidigt gällande att någon främmande stat kunde vara inblandad. Ryssland omnämndes.

Nu kommer mordutredningen att tas över av den federala riksåklagaren som har fått tillräckliga bevis för att formellt misstänka att mordet beordrades av den ryska staten, rapporterar Der Spiegel , samt Süddeutsche Zeitung i samarbete med radiokanalerna NDR och WDR.

Befarade mordplaner

Annons

Den 40-årige mannen Zelimchan Changosjvili sköts med två skott i huvudet från nära håll i parken Kleiner Tiergarten i centrala Berlin, mitt på dagen den 23 augusti. Gärningsmannen uppges sedan ha cyklat därifrån.

Changosjvili kom från en georgisk region med en stor tjetjensk minoritet och har tidigare stridit med tjetjenska rebeller mot Ryssland. När han sökte asyl i Tyskland sade han till handläggaren att han befarade att ryska myndigheter skulle se till att han blev mördad om han återvände till Ryssland.

Kort efter mordet greps en man som sedan dess sitter häktad och som konsekvent vägrar uttala sig.

Enligt mannens identitetshandlingar är han en 49-årig rysk man som heter Vadim Sokolov – men det är en falsk identitet, avslöjar den grävande journalistgruppen Bellingcat i samarbete med bland andra Der Spiegel.

Annat mord på cykel

Enligt deras redogörelse är mannen i själva verket en 54-årig kazakstanier, Vadim Nikolajevitj Krasikov, som anklagades för mordet på en rysk affärsman i Moskva 2013. Även där genomfördes mordet av en man på cykel.

Ryssland efterlyste Krasikov genom den internationella polisorganisationen Interpol, men drog tillbaka efterlysningen bara drygt ett år senare. Enligt Bellingcat tog man i stället fram en falsk identitet åt honom. Han misstänks sedan ha blivit rekryterad av rysk underrättelsetjänst.

Tidningen och journalistgrupperna har med hjälp av program för ansiktsigenkänning jämfört bilder på mannen som sitter i tyskt häkte och den kazakstanske mannen. På den ena har mannen hår, men inget skägg. På den andra har mannen skägg, men inget hår. Mjukvaran bedömer med över 80 procents säkerhet att det är samma ansikte.

Inte registrerad – fick pass

Personen Vadim Sokolov förekommer endast en gång i de ryska myndigheternas databaser – när personen 2015 får sitt första pass vid 45 års ålder. Denne finns inte med i Rysslands databas över medborgare.

"Vadim Sokolov" tilldelades också ett skattenummer i juli, bara några dagar innan han ansökte om visum för att resa till Europa. Att en icke-existerande person registreras på detta sätt hade inte kunnat ske utan statlig inblandning, noterar Bellingcat.

Riksåklagaren väntas tillkännage anklagelserna under de närmaste dagarna, enligt de tyska tidningarna. Det kan orsaka en ny diplomatisk kris mellan Ryssland och länder i väst, efter förra årets giftattack mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury.

Annons

En talesperson för Rysslands president Vladimir Putin har i ett tidigare skede avfärdat alla misstankar som riktats mot Ryssland.

Tre veckor efter mordet på Zelimchan Changosjvili sade hans bror att han befarade att han "stod näst på tur", i en intervju med Dagens Nyheter. Brodern sökte då asyl i Sverige och visade upp en mängd hot han tagit emot.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons