Annons

Sabotage mot turismen på Mallorca

En sabotageaktion har genomförts på spanska Mallorca i protest mot den omfattande turismen på ön.
Aktivisterna vänder sig bland annat emot de många hyrbilarna som används inom turistindustrin.
Spanien • Publicerad 7 augusti 2019
Många turister reser årligen till den spanska ön Mallorca i Medelhavet för att ta del av de många stränderna. Arkivbild.
Många turister reser årligen till den spanska ön Mallorca i Medelhavet för att ta del av de många stränderna. Arkivbild.Foto: MANU FERNANDEZ/AP/TT

Polisen utreder händelsen som inträffade i tisdags, rapporterar . Den vänsterextrema gruppen Arran, som kämpar mot massturism, har publicerat en video på Twitter som visar hur gruppens medlemmar saboterar bilar i regionhuvudstaden Palma genom att klottra på dem, krossa bilarnas rutor och punktera däcken.

Gruppen motiverar aktionen med att det finns fler än 100 000 bilar som hyrs ut inom turistindustrin på Mallorca, och motsätter sig utsläppen som bilarna medför samt att staden "omvandlas till ett skyltfönster för turismen".

Annons

Men alla håller inte med. Den tidigare regionpresidenten José Ramon Bauza skriver i en tweet att han vill tacka de turister som använder hyrbilar för att "besöka paradiset där vi bor, och som stärker vår ekonomi".

Spanien är det näst populäraste resmålet i världen med 82,6 miljoner turister under förra året, enligt France 24. Turismen står för 10 procent av Spaniens BNP och upp till 45 procent av ekonomin på ögruppen Balearerna där Mallorca ingår.

Arran har tidigare genomfört aktioner i Barcelona, där affischer och banderoller satts upp med budskapet "turismen dödar staden".

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons