Sagström efter segern: "Riktigt sjukt "

Golf Artikeln publicerades
Madelene Sagström kysser segerpokalen i Boca Raton.
Foto: John McCall/AP/TT
Madelene Sagström kysser segerpokalen i Boca Raton.

En tuff tvekamp över 18 hål slutade med blågul seger i Boca Raton.

Madelene Sagström höll undan mot världsfemman och säkrade sitt livs första seger på den nordamerikanska proffstouren.

Madelene Sagström sänkte sin sista putt i Boca Raton och väntade på att Nasa Hataoka skulle håla ut från dryga metern och ta LPGA-tävlingen till särspel. Då missade japanskan och Sagström kunde smått chockad ta in att hon just tagit sitt livs första seger på LPGA-touren.

– Jag var så förberedd på att jag måste sätta min putt, men också på särspel. Så jag var bara chockad att hon missade, för hon är en fantastiskt bra puttare.

I stället för att gå ut på ännu en tee blev det segerjubel och tacktal.

– Ja, det är jag glad för. Jag har ju aldrig varit i den här situationen förut, inte alls på det här sättet, och på banan kände jag att just nu har jag bara vunnit. Skulle jag råka vinna skulle det vara grädde på moset. Och det gjorde jag.

Sänkte bunkerslag

Segern grundlades med fredagens 62 slag, som placerade svenskan i täten. Där höll hon sig fram till söndagens andra hål, där en svensk bogey och en birdie från närmast jagande Nasa Hataoka ändrade på läget. Och efter fem hål var japanskan i ledningen.

– Jag spelade inte så dåligt faktiskt, men jag gjorde två missar i början så det blev två bogeys. Fast jag ville inte börja stressa, för det sämsta jag kunde göra då var att försöka att forcera fram bra spel. Så jag var lugn och tänkte att är det min dag så är det min dag.

Vändningen kom på det tionde hålet. Sagström fick se sitt inspel mot greenen studsa åt vänster och ner i en bunker. Men därifrån sänkte hon bollen i hålet.

– Jag hade ett ganska dåligt läge och fick ett trixigt bunkerslag och jag kände att antingen kan den här gå i eller så kunde den vara fem meter lång, så det vara bara att tacka och bocka när den gick i.

Firar med god frukost

Den birdien blev starten på en upphämtning som ledde hela vägen till segern.

– Där kände jag att jag kom igång och vågade lita på svingen och kunde köra på. Jag hade ändå slagit bra slag så nu tänkte jag att "nu kör jag" och jag kom tillbaka in och gjorde en birdie till och vågade släppa loss.

De två i ledarbollen växlades om att vara i ledningen och när de slog ut på det 18:e hålet var de helt lika. Och då avgjordes allt alltså av Hataokas missade enmetersputt.

TT: Hur ska du fira segern?

– Hittills har det inte blivit så mycket, jag stannade kvar lite på klubben och sedan tog vi bilen tillbaka hem till Orlando. Men jag ska äta en god frukost i morgon, men det är nog det. Och svara på sms jag har fått. Det har varit en del meddelanden.

Inte minst från Sverige.

– Jag vet att min tränare och mamma och pappa förstås har suttit uppe och tittat. Jag tror att hela Enköping var vaket faktiskt, de är lite galna där, jag har förstört allas sovtider säger de.

Spanar mot OS

Segern innebär att Sagström slipper jaga placeringar för att kvala in till de stora tävlingarna i år. Alla utom OS i Tokyo, som trots allt kommit ett steg närmare för 27-åringen.

– OS har varit en målbild och mina chanser har ju helt klart förbättrats, så det känns bra.

Men först väntar nästa major, ANA Inspiration, tävlingen Pernilla Lindberg vann 2018. Men kan Sagström behålla formen tills hon ska slå ut där, i början av april?

– Ja det tror jag, jag har tränat på väldigt bra och jag litar verkligen på det jag har gjort och det verkar ju ha varit ett framgångsrecept.

Fakta

Fakta: Madelene Sagström

Fakta: Madelene Sagström.

Född: 13 november 1992 (27 år).

Från: Enköping.

Meriter: En seger på LPGA-touren, tre segrar på Symetra Tour, undertouren till LPGA, 2016. Med i Europas Solheim Cup-lag 2017.

Aktuell: Tog sent på söndagen sin första seger på LPGA-touren.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Madelene Sagström

Tolv svenska golfspelare har vunnit på den amerikanska LPGA-touren:

72 segrar: Annika Sörenstam.

13: Liselotte Neumann.

8: Anna Nordqvist.

7: Helen Alfredsson.

5: Maria McBride (Hjort), Sophie Gustafson.

2: Carin Koch (Hjalmarsson).

1: Catrin Nilsmark, Charlotta Sörenstam, Louise Friberg, Pernilla Lindberg, Madelene Sagström.

Visa mer...