Annons

Salvini utreds – släpper in migranter

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds för att bland annat ha missbrukat sitt ämbete när han försökt hindra räddningsfartyget Open Arms från att anlöpa italiensk hamn.
Salvini har motvilligt tvingats tillåta 27 ensamkommande barn och ungdomar att gå iland, men han svär sig fri från beslutet.
Italien • Publicerad 17 augusti 2019
Italien inrikesminister Matteo Salvini representerar partiet Lega.
Italien inrikesminister Matteo Salvini representerar partiet Lega.Foto: Cesare Abbate/Ansa-AP-TT

"Godkännandet av landstigningen av de här människorna är helt och hållet premiärministerns ansvar", skriver han.

Inrikesministern har det slutliga ordet i gränsfrågor i Italien. Premiärminister Guiseppe Conte har vädjat till Salvini att på humanitära grunder släppa in migranter från fartyget. Nu skriver Salvini som svar att Conte kan godkänna att de "påstått" minderåriga får gå iland trots att det "avviker från min inriktning".

Gjort husrannsakan

Annons

Fartyget har 134 migranter ombord, och de 27 minderåriga evakueras till den italienska ön Lampedusa av kustbevakningen, enligt den spanska organisationen Proactive Open Arms som står bakom fartyget.

I utredningen om Salvini har åklagare genomfört en husrannsakan hos landets kustbevakning, där bland annat dokument med kommunikation mellan myndigheten och inrikesdepartementet beslagtogs. Förhoppningen är att de ska ge en bild av vem som beslutat vad.

Kritik mot Salvini

Representanter för kustbevakningen kritiserade nyligen Saivinis linje mot räddningsfartygen. I en skrivelse till ministern tidigare i veckan konstaterade myndigheten att det inte finns några skäl till att inte låta fartygen få tillgång till italienska hamnar. Regeringen har även uppmanats att utse en säker hamn dit fartygen kan ta sig.

De senaste veckorna har Open Arms och ytterligare ett fartyg, Ocean Viking, räddat hundratals migranter i Medelhavet. Ansvariga på det förra skeppet har beskrivit migranterna ombord som psykologiskt nedbrutna och i behov av vård.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons