1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Israels utspel om Jordandalen får bred kritik

Benjamin Netanyahus vallöfte att försöka införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken beskrivs som farligt och som en aggression av länder i regionen.
Även EU och FN luftar oro över Netanyahus avsikter.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill införa israelisk suveränitet i Jordandalen.
Foto: Johan Hallnäs/TT

I ett uttalande säger en EU-talesperson att byggandet och utvidgandet av bosättningar bryter mot internationell rätt.

"Och åtgärder som vidtas i detta sammanhang underminerar möjligheterna till en tvåstatslösning och utsikterna för en hållbar fred", fortsätter uttalandet.

Även FN avlossar kritik mot Netanyahus löfte inför valet den 17 september.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Alla israeliska beslut om att införa sina lagar, jurisdiktion och administration på den ockuperade Västbanken saknar internationell rättsverkan, säger FN-talespersonen Stephane Dujarric.

"Flagrant överträdelse"

Han säger att en sådan israelisk åtgärd skulle vara "förödande för möjligheterna att återuppliva förhandlingar, regional fred och själva kärnan i en tvåstatslösning".

Atif al-Tawarnih, talesperson i Jordaniens representanthus, anklagar Israel för att "flitigt ha brutit mot alla internationella fördrag och (FN-)resolutioner". Han talar om att fredsavtalet med Israel från 1994 nu är i fara.

– Representanthuset, som avvisar alla rasistiska uttalanden från ledarskapet för ockupanten, bekräftar att hanteringen av denna ockupant kräver en ny väg som skulle sätta fredsavtalet på spel, säger han enligt nyhetsbyrån Petra.

Efter utspelet från Netanyahu vill Saudiarabien ha ett omedelbart utrikesministermöte inom den islamiska samarbetsorganisationen OIC, som har 57 medlemsländer.

"Det är en flagrant överträdelse av FN-stadgan och principerna för internationell rätt", säger hovet i Saudiarabien enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.

Inom Arabförbundet, med 22 medlemsländer, pågick ett möte i Kairo när Netanyahu uttalade sig i direktsänd tv på tisdagen. Det ledde till att utrikesministrarna lade till en akutinsatt session där Israels avsikter togs upp.

Viss skepsis

Liksom Saudiarabien kallar Arabförbundet Netanyahus löfte farligt för Mellanöstern och försöken till fred mellan israeler och palestinier.

"Förbundet anser att dessa uttalanden undergräver chanserna till framsteg i fredsprocessen och kommer att kullkasta dess grundvalar", heter det i en kommuniké från mötet i Egyptens huvudstad.

Även Turkiet fördömer Netanyahus avsikter.

Hans utspel tas även emot med viss skepsis i delar av världen. Dels har han lovat liknande saker tidigare, och dels framgår det inte vilka delar av Jordandalen – som berör såväl Israel, Västbanken som Jordanien – han menar.

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Lakers på is

Emil om gruppdynamiken: ”Vi triggar igång varandra”

Växjö Lakers #14 har dragit lärdom av fjolåret.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.