Annons

SD jämnstora med S i ny mätning

Politik • Publicerad 13 december 2019
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

SD är jämnstora med Socialdemokraterna i en ny mätning från opinionsinstitutet Sifo. Det skiljer bara 0,2 procentenheter mellan partierna, visar decembersiffrorna, som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

– Det här bekräftar att S och SD ligger på samma nivå i opinionen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Annons

S landar på 24,6 procent och Sverigedemokraterna noterar 24,4 procent. Moderaterna intar som i tidigare mätningar från andra institut en tredjeplats, med 17,2 procent.

Siffrorna skiljer sig dock från SCB:s stora mätning nyligen som visserligen visade att SD når sitt högsta stöd hittills på 22,6 procent, men att S är större med 26,3 procent.

Även Kristdemokraternas kraftiga tapp bekräftas utifrån vad som framkommit i tidigare mätningar. I Sifo tappar partiet 1,8 procentenheter, från 7,8 procent till 6,0 procent. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med novembermätningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons