Annons

Simstjärnans nya kamp – efter cancern

Han har tagit överhanden i kampen mot cancern.
Nu går simstjärnan Nathan Adrian en annan kamp – för att säkra en plats i USA:s OS-lag 2020.
Simning • Publicerad 7 augusti 2019
Nathan Adrian. Arkivbild.
Nathan Adrian. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Efter att ha fått övertaget i sin kamp mot cancern, deltog Nathan Adrian i de Panamerikanska spelen i Lima, fokuserad på en mer bekant uppgift: Att ta en plats i OS-laget inför sommarspelen i Tokyo 2020.

Att han var med och bidrog till USA:s silver i lagkappen på 4x100 meter fritt var ingen nackdel, inte heller förbättrar det hans chanser.

Annons

Resultatet är bara ännu ett tecken på att saker och ting går åt rätt håll, åtta månader efter att 30-åringen meddelade att han drabbats av testikelcancer, något som krävt två operationer.

"Är hemma för mig"

– Vi är inte där jag vill vara, men jag är glad att vara här, glad att få tävla. Det här är hemma för mig, det är här jag är lycklig och att ta en silvermedalj är ganska stabilt, säger Adrian, som jobbar för att åter hitta form och uthållighet.

– Idrotten har lärt mig hur man ska hantera bakslag i livet. Du måste ta itu med det du kan, när du kan, så när vi kämpade med cancern var det "all in" på att försöka bli bättre och frisk. Det där har vi tagit hand om nu, så nu gäller det att försöka lista ut hur man simmar snabbt, att försöka gör det både i år och nästa år.

Den femfaldige OS-guldmedaljören vet bättre än de flesta vad som krävs för att först ta en plats i OS-truppen och sedan ta sig tillbaka upp på den olympiska pallen.

Men konkurrensen i det amerikanska simlaget är stenhård.

OS-kval nästa år

Oavsett hur imponerande och inspirerande Adrians comeback är finns det inte rum för sentimentalitet i det amerikanska OS-kvalet som hålls i juni nästa år.

Matten är enkel – vinn och du är med.

Allt som Adrian gör från nu till då kommer att handla om målet att ta sig till Tokyo.

– Som tur är har jag hållit på med det här länge. Vi kommer att åka hem och träna röven av oss och folk som är på topp i år kommer inte att vara det nästa år, medan andra som inte presterar i år kommer att ta medaljer. Det är så det funkar, säger amerikanen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons