Annons

Singapore förbjuder handel med elfenben

Singapore trappar upp kampen mot illegal handel med vilda djur. Från 2021 kommer all inrikes handel med elfenben från elefanter att förbjudas i landet.
Singapore • Publicerad 12 augusti 2019
Elefantbetar från ett rekordbeslag av elfenben i Singapore i juli. Vid beslaget hittades även stora mängder myrkottsfjäll. Arkivbild.
Elefantbetar från ett rekordbeslag av elfenben i Singapore i juli. Vid beslaget hittades även stora mängder myrkottsfjäll. Arkivbild.Foto: AP/TT

Sedan 1990 är internationell handel med elfenben från elefanter förbjuden i Singapore, men det inhemska förbudet har dröjt. Beslutet, som tillkännages på måndagens internationella världselefantdag, har föregåtts av två års förhandlingar med organisationer och elfenbenshandlare. Tidigare har elfenben fått säljas i Singapore om handlarna har kunnat bevisa att produkterna importerats före 1990, men det har ansetts svårt att efterleva i praktiken.

I juli gjorde singaporianska myndigheter ett rekordstort beslag av smugglat elfenben. Nästan nio ton elefantbetar från uppskattningsvis 300 afrikanska elefanter hittades i en container som skeppats från Kongo-Kinshasa via Singapore med slutdestination Vietnam.

Annons

Efterfrågan på elfenben är hög i delar av Asien, trots att handel förbjudits i stora delar av världen i ett försök att rädda den hotade afrikanska elefanten. Elfenben används bland annat i kammar och smycken.

Världselefantdagen uppmärksammas varje år den 12 augusti för att uppmärksamma den akuta situationen för elefanter i världen, både för djur i det vilda och i fångenskap.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons