Annons

Attack kan få större följder för Afghanistan

Minst två personer dödades och över 70 skadades i en självmordsattack mot den amerikanska militärbasen i Bagram norr om Afghanistans huvudstad Kabul.
Attacken kan komma att påverka möjligheten att återuppta fredsförhandlingarna mellan USA och talibanerna.
Afghanistan • Publicerad 11 december 2019
Säkerhetsstyrkor i närheten av flygbasen Bagram i Afghanistan efter onsdagens attack.
Säkerhetsstyrkor i närheten av flygbasen Bagram i Afghanistan efter onsdagens attack.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
En bostad som skadades vid attacken utanför dem amerikabnska basen i Bagram i Afghanistan.
En bostad som skadades vid attacken utanför dem amerikabnska basen i Bagram i Afghanistan.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Enligt Wahida Shahka, talesperson för provinsen Parwans guvernör, var det två självmordsbombare i fordon som först detonerade sina laddningar vid basens södra entré.

– En 30 minuter lång strid utbröt också mellan de som attackerade, som uppenbarligen försökte ta sig in på basen, och utländska trupper, säger Shahka.

Annons

Det afghanska inrikesdepartementet räknar till att sju beväpnade personer sedan fortsatte attacken. Samtliga uppges ha dödats i eldväxlingen.

87 skadade

Minst två personer har dödats, varav den ena en kvinna, och 73 personer skadades, enligt inrikesdepartementet.

Försvarsdepartementet i Georgien uppger att fem georgiska soldater, som ingår i den USA-ledda internationella militärkoalitionen, finns bland de skadade.

Ingen amerikansk medborgare har drabbats men en klinik som byggts för sjukvård av civila fick skador av explosionen, enligt koalitionen i Afghanistan.

"Amerikanska ockupanterna"

Attacken kommer sedan en amerikansk källa i lördags uppgav att fredssamtalen med talibanerna återupptagits, vilka avbröts i september efter en blodig attack i Kabul där bland andra en amerikansk medborgare dödades.

Nu är det just talibanerna som tar på sig onsdagens dåd. Zabihullah Mujahid, talesperson för rörelsen, säger att en sprängladdning i ett fordon först utlöstes.

– Därefter kunde flera mujahedin (heliga krigare) med lätta och tunga vapen attackera de amerikanska ockupanterna, säger han.

Samtalen om ett tillbakadragande av amerikanska trupper mot försäkran om att talibanerna inte skulle låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan hade då pågått i närmare ett år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons