Annons

Sjöstedt försvarar Kakabaveh-hantering

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh lämnade Vänsterpartiet innan V hann gå vidare med processen för att utesluta henne.
V-ledaren Jonas Sjöstedt försvarar, inte helt oväntat, partiets agerande.
Politik • Publicerad 9 september 2019
Amineh Kakabaveh var på väg att uteslutas ur V när hon lämnade partiet i slutet av augusti. Hon sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Arkivbild.
Amineh Kakabaveh var på väg att uteslutas ur V när hon lämnade partiet i slutet av augusti. Hon sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

– I praktiken har hon varit politisk vilde i många år. Hon har inte deltagit i riksdagsgruppens möten, hon har fört fram åsikter som inte är partiets och vägrat prata med partisekreteraren, till exempel, säger Sjöstedt.

Det är inte så konstigt, som han uttrycker det, att "både partiet och hon själv har kommit överens om att hon inte kan vara medlem längre".

Annons

Kakabaveh själv hävdar att Vänsterpartiet har velat bli av med henne länge för att hon har kritiserat partiets, som hon ansett, veka hållning i frågor om hedersvåld och hedersförtryck bland invandrare. Hon har både fått starkt stöd och stark kritik bland medlemmar och andra förtroendevalda V-politiker.

Svårt ha dialog

På TT:s fråga om varför V inte har försökt utesluta henne tidigare om hon varit politisk vilde i flera år svarar Sjöstedt:

– Vi har velat ha en dialog men det är svårt med att ha det med någon som inte vill prata med en, säger han.

Att hon för flera år sedan delade en rasistisk film och sedan försvarade innehållet är också allvarligt, enligt V-ledaren.

TT: Men det är ju länge sedan det också?

– Det fanns en förhoppning att det skulle bli bättre och att vi skulle ha en dialog, säger Sjöstedt.

Hedersförtryck "speciellt"

Han anser att Vänsterpartiet inte har någon anledning att vara självkritiskt om hur partiet agerat i frågor om hedersförtryck och hedersvåld. Politiken har varit framsynt och tydlig "de senaste 10–15 åren", enligt Sjöstedt.

– Vi vill ha kraftfulla åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket. Man måste också ha en insikt om att det finns en speciell karaktär som skiljer det här från annat förtryck mot kvinnor eftersom det är familjen och kollektivet som förtrycker, säger V-ledaren.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons