Annons

Skadad varg skjuten – trots byråkrati

Djur • Publicerad 3 december 2019
Vargspår i snön. Arkivbild.
Vargspår i snön. Arkivbild.Foto: Skolt, Henrik

En svårt skadad varg, som påträffades i Glamsenreviret, har avlivats av djurskyddsskäl, skriver Gefle Dagblad.

Vargtiken har tidigare setts av jägare i reviret, som sträcker sig från Uppland till Gävle kommun. Enligt jägarna blödde vargen och tvingades hasa sig fram med framtassarna. Men de vågade inte avliva vargen, eftersom det är ett fredat djur.

Annons

Enligt jaktlagen får fridlysta djur avlivas av djurskyddsskäl om de påträffas. Men det är förbjudet att aktivt söka upp djuret för att avliva det.

I fredags avlivade ändå personal från Länsstyrelsen Uppsala vargen.

– I samband med inventeringen anträffades vargen och avlivades då av länsstyrelsens personal, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare hos Länsstyrelsen Uppsala, till Gefle Dagblad.

En obduktionsrapport av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fann att vargen led av diskbråck och också en gammal skottskada, något som enligt Länsstyrelsen gav medhåll till beslutet att avliva den.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons