Annons

"Skandalös" träta om skatteflykt

En juridisk träta fortsätter att sätta stopp för planerade EU-åtgärder mot skatteflykt.
Vem ska ta beslutet? är frågan.
EU • Publicerad 5 december 2019
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.Foto: Karin Wesslen/TT

EU-kommissionen föreslog redan för drygt tre år sedan att stora multinationella företag borde informera om sin verksamhet och sitt skattebetalande land för land, för att motverka skatteflykt.

Ministerrådet har dock inte kunnat enas om sin åsikt – eftersom medlemsländerna är oeniga om vems ansvar det är.

Annons

– Det är en principfråga. Vi tycker ju att det är viktigt att skattefrågor behandlas som skattefrågor och därmed också med den legala bas som skattefrågor ska behandlas. Då är det viktigt att varje lands röst hörs, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Viker sig inte?

Sverige är ett av de länder som hårdast drivit att frågan måste avgöras av finansministrarna, medan den tidigare EU-kommissionen gång på gång försökt få igenom förslag via unionens näringsministrar.

Och den nytillträdda kommissionen verkar inte vilja ändra sig.

– Det här förslaget innehåller inget element av beskattning. Därför står kommissionen fast vid sitt val, säger ekonomiansvarige viceordförande Valdis Dombrovskis på torsdagens finansministermöte i Bryssel.

– Märkligt, med tanke på att rättstjänsten (hos ministerrådet) anser att det här är en skattefråga, säger Andersson och konstaterar att dödläge nu råder.

"Skandalöst"

Skillnaden kan tyckas vara liten men har en avgörande betydelse: för att ta beslut i skattefrågor måste finansministrarna vara eniga, medan det hos näringsministrarna räcker med kvalificerad majoritet.

Organisationen Transparency International (TI), som arbetar mot korruption och skatteflykt, rasar över EU-ländernas oförmåga att bestämma sig.

"Det är skandalöst att medlemsländerna återigen sätter storföretagens intressen före medborgarnas", sade Elena Gaita från TI i ett uttalande i förra veckan.

Magdalena Andersson anser ändå att principen måste försvaras för att hålla emot de länder som tillsammans med EU-kommissionen vill börja ta majoritetsbeslut även i skattefrågor.

– Det är klart att de jättegärna vill driva in en kil här. Då är det viktigt att vi håller stenhårt emot, säger finansministern i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons