Annons

Skärpta rutiner efter dödsolycka

Trots två påstötningar till Kristianstad kommun lämnades ett gapande hål i ett staket bredvid järnvägen öppet. Det ledde till en dödsolycka – den 9 april tog sig en liten pojke igenom och blev påkörd av tåget.
Olycka • Publicerad 15 augusti 2019
En pojke omkom i april när han blev påkörd av ett tåg i Kristianstad. Arkivbild.
En pojke omkom i april när han blev påkörd av ett tåg i Kristianstad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I en rapport föreslås nu åtgärder för att något liknande aldrig ska upprepas.

Den första informationen om hålet i staketet kom i ett telefonsamtal från den entreprenör som arbetat med ett bygge nära järnvägsspåret. I det fallet var informationen ofullständig och det brast i kommunikationen, enligt kommunens rapport.

Annons

Det andra larmet om hålet kom via e-post från Trafikverket, som kontaktats av en kvinna som uppmärksammat det. Men mejlet nådde inte rätt person inom kommunen.

"Det går aldrig att helt undvika missförstånd i kommunikation mellan människor, men jag hoppas att den här rapporten ska skapa en ökad medvetenhet och tydlighet om vilka kontaktvägar som gäller", säger Kristianstads kommundirektör Christel Jönsson i ett .

Rutinerna för kommunens interna kommunikation ska förtydligas och kommunen ska också förtydliga utåt hur man gör en felanmälan till kommunen. Även utformningen av entreprenadavtal ska ses över.

Rapporten tar inte ställning i skuldfrågan, den utreds av polisen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons