Annons

Små företag växer mindre i glesbygd

Tillväxten bland svenska småföretag sker främst i och nära storstäderna. Företag i landsbygdskommuner halkar efter. Det visar en rapport från organisationen Företagarna.
Företagande • Publicerad 14 december 2019
Småföretagen växer mer i storstäderna än på landet.
Småföretagen växer mer i storstäderna än på landet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det är bland små företag som tillväxten sker i Sverige. Men ju längre man kommer från storstäderna, desto mindre är tillväxten, säger René Bongard, statistiker på Företagarna.

Företagarna använder en skala där 100 betyder att alla företag ökar sin omsättning med mer än 4 procent per år och där minus 100 betyder att alla företag minskar sin omsättning lika mycket.

Annons

Enligt rapporten hamnar storstäder och deras kranskommuner på 24. Större städer med kringliggande kommuner hamnar på 22. Småstäder och landsbygd hamnar på 20.

– Det här är inte nytt och vi ser ingen kris. Men på lång sikt är det allvarligt att landsbygden släpar efter. År efter år blir utvecklingen sämre när det gäller jobb och skatteintäkter på landet än i städerna, säger René Bongard.

Företagarnas studie bygger på analyser av årsbokslut från 235 000 företag under perioden 2010–2018.

Enligt Företagarna är det bara 0,6 procent av företagen i Sverige som har fler än 50 anställda. I analysen har små företag samma vikt som stora företag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons