Annons

SMHI varnar för blixthalka i delar av landet

Ett lågtryck rör sig österut och in över landet. På grund av sjunkande temperaturer och nederbörd varnar SMHI för plötslig blixthalka i Gävleborgs län och i Svealand.
Men även i Värmland och Dalarna kan snöfall och underkylt regn frysa till och skapa problem på vägarna.
Väder • Publicerad 7 december 2019
SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Gävleborg och Svealand. Arkivbild.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Gävleborg och Svealand. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Framför allt är det under sen eftermiddag och kväll som sjunkande temperaturer i kombination med blöta vägbanor riskerar att leda till halka på vägarna i Gävleborg och Svealand. Där har SMHI utfärdat en klass 1-varning, den lägsta varningsklassen.

– Det är både i samband med nederbörd och att det kan frysa till när temperaturerna sjunker under eftermiddagen och kvällen, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Annons

Varningen gäller under lördagen.

– Sedan får vi se hur det blir. Men det kan vara bra att hålla sig uppdaterad.

Nederbörd

Samtidigt säger Sofia Söderberg att halka även förekomma i andra delar av landet, som i Dalarna och Värmland, till följd av nederbörd.

Lördagens lågtryck för med sig ett nederbördsområde som främst berör Svealand, sydligaste norrland och delvis Götaland. Väderinstitutet spår stora mängder snö i Dalarna och Västernorrland, medan nederbörden i södra Svealand och norra Götaland till en början kommer i form av snö men därefter övergår till regn.

Lagom till kvällen väntas vädret klarna – men redan under natten mot söndag drar ett nytt nederbördsområde in från sydväst, vilket ger regn i Götaland.

"Kan bli besvärligt"

I Svealand och södra Norrland väntas nederbörden i stället övergå i snöfall vilket kan innebära mer bekymmer under resten av helgen.

– Det kan nog bli besvärligt på en del håll i samband med det nya nederbördsområdet. Vi får se om det kommer upp till varningsnivå, säger Söderberg.

Även början av nästa vecka kommer att bjuda på varierande temperaturer och en hel del regn – i synnerhet i Götaland. Undantagen från det ostadiga vädret är tisdagen som ser ut att bli kall med klart väder i hela landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons