Annons

Spaniens Sánchez avvisar vänsterkoalition

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger nej till att sätta sig i en koalitionsregering med Podemos. I stället erbjuder han vänsterpartiet att göra upp med PSOE om vilken politik som ska bedrivas inom vissa områden i utbyte mot stöd.
Spanien • Publicerad 3 september 2019
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.Foto: Paul White/AP/TT

– Att förutsättningarna för att bli regeringspartners inte finns där i dag innebär inte att vi måste vara fiender. Det är möjligt att vara lojala allierade såsom vi varit tidigare, säger Sánchez vid ett tal inför bland andra PSOE-medlemmar.

Han öppnar också för att ge Podemos vissa poster under regeringsnivå.

Annons

Podemos partiledare Pablo Iglesias ger dock förslaget kalla handen och kräver platser i en regering för att samarbeta med PSOE.

"En koalitionsregering är den enda garantin för att kunna genomföra politik som kan förändra människors liv", Iglesias.

Beskeden kommer samtidigt som socialdemokratiska PSOE lagt fram ett politiskt åtgärdsförslag om drygt 300 punkter som syftat till att locka vänsterpartiet Podemos att samarbeta.

Misslyckas man att blidka Podemos blir programmet en bas för den valkampanj som stundar, uppger en högt uppsatt källa inom partiet.

Pablo Iglesias sade tidigare att premiärminister Pedro Sánchez förslag är intressanta men underströk att socialdemokraterna på riktigt måste vara villiga att dela makt med dem – om ett samarbete ska bli av.

Den spanska regeringsbildningen har blivit en långdragen historia. Sonderingarna har pågått sedan PSOE blev största parti i valet i april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons