Annons

Sparkade rugbystjärnan fick och gav ursäkt

Den utsparkade stjärnan Israel Folau har i en förlikning kommit överens med det australiska rugbyförbundet och klubblaget New South Wales Waratahs. Som en del av uppgörelsen ber parterna varandra om ursäkt.
Rugby • Publicerad 4 december 2019
Israel Folau på rugbyplanen under en landskamp mot England 2016.
Israel Folau på rugbyplanen under en landskamp mot England 2016.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Israel Folau hade stämt förbund och klubb för att han till följd av homofobiska kommentarer sparkats. Som kompensation ville han ha motsvarande 91 miljoner kronor, sin plats i landslaget tillbaka och, inte minst, en ursäkt.

Hur mycket Folau fick i ersättning, om något, vill parterna inte avslöja, men spelaren både fick och gav en ursäkt

Annons

"Emedan det inte var Rugby Australias avsikt (att orsaka skada), ber Rugby Australia ursäkt för den skada familjen Folau har lidit. Likaledes hade Mr Faolau inte för avsikt att skada spelet rugby och ber om ursäkt för den skada hans uttalanden kan ha orsakat", skriver parterna i ett gemensamt uttalande, där det vidare står att:

"Meddelandena på sociala medier speglar inte Mr Folaus religiösa tro och Mr Folau hade inte för avsikt att orsaka skada eller väcka anstöt hos någon när han lade upp dem".

Folau fick i maj sparken efter att bland annat ha skrivit att "helvetet väntar" för homosexuella och andra som han menar är syndare. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Australien, och starka röster har höjts både till spelarens försvar och för att han ska straffas än hårdare.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons