Annons

Spitfireplan landar efter varv runt jorden

Den gjorde tjänst redan under andra världskriget och nu firade den 76 år gamla kärran med en roll och några överflygningar innan den landade på hemmaflygfältet Goodwood i södra England.
Stridsflygplanet av den ikoniska typen Spitfire hade då gjort en 37 500 kilometer lång och unik flygning jorden runt.
Storbritannien • Publicerad 5 december 2019
Piloterna Steve Brooks och Matt Jones innan det renoverade silvriga Spitfireflygplanet lyfte från Goodwood i södra England den 5 augusti för att börja sin flygning västerut jorden runt.
Piloterna Steve Brooks och Matt Jones innan det renoverade silvriga Spitfireflygplanet lyfte från Goodwood i södra England den 5 augusti för att börja sin flygning västerut jorden runt.Foto: Steve Parsons/PA/AP/TT
Det renoverade silvriga Spitfireplanet när det lyfte från Goodwood i södra England den 5 augusti för att börja sin flygning västerut jorden runt.
Det renoverade silvriga Spitfireplanet när det lyfte från Goodwood i södra England den 5 augusti för att börja sin flygning västerut jorden runt.Foto: Steve Parsons/PA/AP/TT

Den sista etappen, som varade i 57 minuter och gick från Lelystad i Nederländerna på torsdagen, flögs av piloten Matt Jones. När han först nådde Dovers vita klippor vid den engelska kusten gjorde Jones en loop, medan han eskorterades av två uppvisningsflygplan från det brittiska flygvapnet med vit rök i stråk efter sig.

Det var första gången ett Spitfireplan flugits jorden runt. Den 46-årige Jones och 58-årige Steve Brooks turades om vid spakarna under de 74 etapperna och landningen i Goodwood gjordes på dagen fyra månader efter resans start.

Annons

Det silvriga flygplanet, vars färg tagits bort så att aluminiumramen kommit i dagen, har bland annat flugit över Frihetsgudinnan i New York och Egyptens pyramider.

Under resan gjorde den före detta banktjänstemannen Matt Jones ett avbrott för att åka hem från Ryssland när han skulle bli pappa. När Jones hoppat ur planet på torsdagen kramade han om sin partner och sin lille son.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons