Annons

SR fälls för prisad radiodokumentär

Sveriges Radios prisade dokumentärserie "Hästgården" fälls av Granskningsnämnden för intrång i privatlivet.
Radio • Publicerad 9 december 2019
Ryttare på häst. Genrebild.
Ryttare på häst. Genrebild.Foto: Kallestad, Gorm/NTB/TT

"Hästgården" sändes i Sveriges Radio P1 i tre delar i maj 2018 och handlar om en ridlärare som anklagas för sexuella övergrepp på elever. Senare det året vann dokumentären Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare.

Nu fälls serien av Granskningsnämnden för radio och tv för intrång i privatlivet, skriver tidningen Journalisten. Enligt beslutet var ridläraren, som i programmet kallas "Mårten", möjlig att identifiera.

Annons

Det var ridläraren själv som anmälde dokumentärserien. Han avled i oktober 2018.

Nämnden menar att det inte har funnits "ett oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget i anmälarens privatliv” och att serien därför strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Granskningsnämnden fäller även nyhetsinslag om nya anklagelser om sexualbrott mot ridläraren som har sänts i Ekot, P1 Morgon och Klartext. Enligt nämnden har det i inslagen inte framgått att ridläraren förnekade anklagelserna, vilket strider mot kravet på opartiskhet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons