Annons

Ståhl: "Som att ta bort Wimbledon för Federer"

Mitt i all glädje över VM-guldet finns det en sak som stör Daniel Ståhl.
Diskusen riskerar att kastas ut ur Diamond League och förlora i status.
Friidrott • Publicerad 1 oktober 2019
Daniel Ståhl fick sin VM-guldmedalj ett knappt dygn efter diskusfinalen.
Daniel Ståhl fick sin VM-guldmedalj ett knappt dygn efter diskusfinalen.Foto: Jessica Gow/TT

Efter bara en timmes sömn mötte Ståhl de svenska medierna, fortfarande pigg på grund av adrenalinpåslaget. Och oerhört nöjd och stolt över sitt VM-guld i diskus.

Men när han får frågor om diskusens framtid förbyts hans skämtsamma och glada uppsyn och han blir allvarligare. För diskus är en av de sporter som förelås ska bort från tävlingsprogrammet i den världsomspännande tävlingsserien Diamond League.

Annons

– Det vore väldigt tråkigt om diskus tas bort. Det skulle ju vara som om man tar bort längdskidor för Charlotte Kalla och Wimbledon för Roger Federer. Det är löjligt, diskus är den äldsta sporten, har funnits sen grekernas tid. De vill skära ner på grund av tv-tid men då får man lösa det på annat sätt, säger Ståhl.

Daniel Ståhl kom till Doha som världsetta och storfavorit, höll för trycket och tog sin första mästerskapstitel.

– Jag har haft mycket press på mig själv från alla runtomkring och i media. Men jag har hanterat det bra. Nu har jag tagit mitt första VM-guld. Det är underbart, säger han.

– Det är inte lätt att komma hit som världsetta och vinna. Men jag har ett bra team runtomkring mig som hjälpt mig.

Oense om fotboll

– Det har varit hårt arbete. Mycket med- och motgångar de här åtta åren jag har haft med min tränare. Samtidigt har det varit fantastiskt roligt.

Han berättar att han följt den plan som hans tränare Vésteinn Hafsteinsson satte upp när de började jobba tillsammans.

– Jag var 18 år då, en förortsgrabb från Viksjö. Och Vésteinn sa att det kommer att ta mellan åtta och elva år att ta VM-guld.

På frågan om han alltid är överens med tränaren, svarar Ståhl:

– Vésteinn håller på Bajen och jag är djurgårdare. Det är det enda som jag inte håller med honom om, säger Ståhl.

Kick inför OS

Nu väntar tre lugna veckor med promenader runt Mälaren.

Annons

– Sen är det in och nöta igen i gruvan i höst, vinter och vår med tyngdlyftning och styrkelyft, träning i Sätrahallen och i Växjö. Det blir mycket kast i fotbollshallen i Växjö. Och jag ska hålla mig skadefri och glad inför OS nästa år.

– Det här är en kick inför OS. Då ska jag försöka igen, försöka att ta mig till final. Jag har aldrig varit i en OS-final.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons