Annons

Stena Bulks vd vädjar till Indien

Stena Bulks vd Erik Hånell har skickat en formell vädjan till Indien och övriga länder som har besättningsmedlemmar på den beslagtagna oljetankern Stena Impero.
Storbritannien • Publicerad 15 augusti 2019
Satellitbild över Stena Impero, som uppges ligga i den iranska hamnen vid Bandar Abbas. Arkivbild.
Satellitbild över Stena Impero, som uppges ligga i den iranska hamnen vid Bandar Abbas. Arkivbild.Foto: AP/TT

Oljetankern beslagtogs av det iranska revolutionsgardet för 28 dagar sedan under dramatiska former när den befann sig på internationellt vatten.

– Vi har sedan den här incidenten inleddes på alla möjliga vägar försökt få tillgång till besättningen, få loss dem och ersätta dem med ny besättning. Det har inte hänt någonting på snart fyra veckor, säger Erik Hånell.

Annons

Han har nu skickat en formell vädjan till Indiens premiärminister Narendra Modi om hjälp med att säkra frisläppandet av de 18 indiska besättningsmän som finns ombord. Liknande brev har gått ut till Ryssland, Lettland och Filippinerna, som också har besättningsmän ombord på Stena Impero. Tidigare har det svenska rederiet samtalat med personal på de olika ländernas ambassader.

– Det är för att på alla möjliga diplomatiska vägar försöka. Iran och Indien har en förhållandevis god relation, säger Erik Hånell.

23 i besättningen

Vädjan skickades för över en vecka sedan, men något svar eller någon reaktion har ännu inte kommit.

– Vi vet ju att respektive lands regering gör allt vad de kan för att hantera detta, men jag tror att det hade varit bättre med ett samarbete oss emellan också, säger Hånell.

Besättningen uppges fortfarande vara vid god hälsa, men företrädare för Stena Bulk har ännu inte fått tillträde till det brittiskflaggade oljefartyget. Enligt Erik Hånell får företrädare för rederiet prata med kaptenen på telefon någon minut i veckan men inte gå ombord.

– De är vid god fysisk hälsa, det är den uppfattning vi har. Men för varje dag är det mer och mer oro. Det värsta är ovissheten om vad som kommer att ske.

Känner frustration

Den svenska regeringen hade den 1 augusti inte bestämt om Sverige ska delta i en internationell insats för att stärka säkerheten kring Hormuzsundet. Erik Hånell vill inte kommentera om Sverige kunde ha gjort mer för att få besättningen släppt men säger att samarbetet med svenska och brittiska myndigheter fungerar bra.

– Vi hoppas att hitta en lösning. Det vi inte förstår är anledningen till att vi sitter där, men sedan vet vi att det diskuteras mycket i världspolitiken om detta. Vi kan väl säga att vi känner frustration över läget.

På torsdagseftermiddagen släpptes den iranska oljetankern Grace 1, som beslagtagits av den brittiska marinen i Gibraltar.

– Engelsmännen hävdar att fallen inte har med varandra att göra, men man kan väl ha delade åsikter om den saken, säger Erik Hånell.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons